Ove subote 13. ‘Miljevačke užance’

- 17. lipnja 2016.

Sutra, 18. lipnja 13. godinu za redom održati će se ‘Miljevačke užance’, tradicionalna manifestacija kojom se obilježava godišnjica oslobađanja sedam miljevačkih sela u Domovinskom ratu.

Organizator je Kulturno umjetnička udruga Miljevci osnovana kad i ‘Užance’ i od tada čuva kulturnu i umjetničku baštinu svoga kraja.

Broji 40-tak članova mlađe, srednje i starije dobi te djeluje kroz tri sekcije – folklornu, pjevačku i dramsko-recitatorsku.

Izvode miljevačka kola kao što su: starinsko kolo, noga u kolu, biralica, kolo kase, kolo trke te muško i žensko pjevanje – ojkalicu i treskavicu.

Ponosni su nositelji brojnih nagrada i priznanja na lokalnoj i županijskoj razini.

Sudionici su niza prestižnih smotri folklora kao što su ‘Đakovački vezovi’, ‘Vinkovačke jeseni’, ‘Zlatne žice’ u Požegi, dalmatinska smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’ što se održava u Metkoviću te smotre folklora Šibensko-kninske županije.

‘Miljevačke užance’, zahvaljujući vrijednom radu članova udruge, iz godine u godinu dobivaju sve veći ugled a tom prilikom Miljevčani su domaćini brojnim kulturnim udrugama iz cijele Hrvatske.

Ove godine to su Kulturno umjetničko društvo Župa Grab sa sinjskog područja, te Kulturno umjetničko društvo Veleševec iz Zagrebačke županije. Nastupiti će i domaće društvo – Kulturno umjetničko društvo ‘Naši korijeni’ iz Kljaka.

13. ‘Miljevačke užance’ u športskoj dvorani Osnovne škole ‘Stjepan Radić’ u Drinovcima sa početkom u 20.00 sati svojim nastupom otvoriti će ‘Miljevački tići’ a na koncu manifestacije svi sudionici zajedno će izvesti pjesmu ‘Bože čuvaj Hrvatsku’.

FOTO: Iz arhive Radio Drniša


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian