Bez mliječnih kvota nema prodaje mlijeka

- 15. veljače 2012.

Od 1. travnja 2012. godine u Republici Hrvatskoj počinje primjena sustava mliječnih kvota odnosno tržišne mjere ograničenja proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, koja se na tržištu EU primjenjuje od 1984. godine. Nacionalna mliječna kvota je maksimalna količina mlijeka u kg koju proizvođači u Republici Hrvatskoj imaju pravo staviti na tržište tijekom jedne kvotne godine. Kvotna godina je razdoblje od 1. travnja tekuće godine do 31. ožujka slijedeće godine. Za Šibensko kninsku županiju mliječna kvota je utvrđena u iznosu od tri milijuna litara.

Županijski područni ured Hrvatske poljoprivredne agencije tijekom ovog mjeseca organizira niz predavanja kako bi proizvođačima mlijeka predstavili sustav mliječnih kvota.

Predavanje se danas održava u Kninu, a sutra u 10 sati u Drnišu u maloj gradskoj vijećnici. Predavanje o dodjeli mliječnih kvota održat će Ozren Erceg predstojnik županijskog ureda Hrvatske poljoprivredne agencije.

Pojedinačno se proizvođaču dodjeljuju individualne kvote. Za isporuku mlijeka naziva se kvota A, a individualna kvota za izravnu prodaju naziva se kvota B.

Individualna kvota B predstavlja maksimalnu količinu mlijeka u kg, a dodjeljuje se proizvođačima koji svoje mlijeko prodaju sami na tržištu, odnosi se na količinu koju proizvođač ima pravo staviti na tržište tijekom jedne kvotne godine.

Prema podacima za 2011. godinu u Šibensko kninskoj županiji 94 proizvođača mlijeko daje u zakup mljekarama i oni će dobiti individualne kvote A izravno do 1. travnja 2012. godine.

Proizvođača koji svoje mlijeko i mliječne proizvode izravno prodaju na tržištu je u Županiji oko 482 i oni moraju podnijeti zahtjev Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji najkasnije do 29. veljače 2012. godine, a kvotu mu dodjeljuje Agencija za plaćanja najkasnije do 1. travnja 2012. godine. Na predavanje su pozvani svi proizvođači kravljeg mlijeka posebno oni koji će ubuduće prodavati mlijeko i mliječne proizvode na svom gospodarstvu i oni će sutra na predavanju moći podnijeti i zahtjev za izravnu prodaju. Stoga sa sobom moraju ponijeti identifikacijsku karticu gospodarstva i OIB.

mlijeko


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background