Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ gostovao u našem programu

- 26. listopada 2009.

Predsjednički kandidat Andrija Hebrang – jedan od tri najjača i najozbiljnija kandidata za novog predsjednika Republike bio je naš gost ovog petka u emisiji “Ajmo reć”.

63 godine star, dva desetljeća je u politici -saborski zastupnik i jedan od čelnika HDZ-a, bivši ministar i potpredsjednik Vlade, 35 godina liječničke karijere – liječnik specijalist u Kliničkoj bolnici “Merkur”, 25 godina profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu , privatni poduzetnik -u kampanju je krenuo obilaskom manjih mjesta. Krenuo je iz Vukovara sa sloganom “Za europsku i ponosnu Hrvatsku”, naglasivši da će, ukoliko bude izabran, zagovarati načela antifašizma, koji je, kako je naglasio, ugrađen u hrvatski Ustav. U sljedećem petogodišnjem razdoblju, Hrvatska će biti u posebnom okruženju, jer će postati članica Europske unije i zato ću ponuditi veliki program reformi, dodao je Hebrang . Po Hebrangovim riječima, prva velika reforma bila bi gospodarska, jer hrvatski proizvod treba podignuti na europsku razinu,te smanjiti porezna opterećenja hrvatskih proizvoda . Dodao je kako treba reformirati pravosuđe, posebice u djelu gospodarstva, odnosno zaštiti investicije te ukloniti administrativne barijere.
Budući predsjednik RH mora se zauzimati za ravnomjeran razvoj svih dijelova zemlje. Posebice da se što brže izjednači razvoj ratom stradalih i ratom pošteđenih područja u Hrvatskoj. Svijest o krajevima posebne državne skrbi mora se podići na veću razinu, a čitava zemlja mora biti odgovorna za njihov razvoj, kazao je Hebrang.
– Danas me boli srce kad vidim kakvom se cestom vozimo do Knina i kako ova područja koja su teško stradala u ratu gospodarski značajno zaostaju,kazao je Hebrang,dodavši kako projekti njihova razvoja trebali bi imati prioritet.
-Istodobno moramo poraditi na državnom ponosu kojeg smo bacili u drugi plan. Državni ponos trebao bi se izražavati dostojanstvenim odnosom prema braniteljima i Domovinskom ratu,obilježavanjem Dana državnosti, isticanjem zastava na kućama. Svoj ponos i dostojanstvo iz ranih 90-ih Hrvatska je na žalost izgubila. Hrvatska je jedina europska država koja u glavnom gradu nema spomenik svom utemeljitelju. A simboli državotvornosti su tekovine europske civilizacije, ne smije u Europu ući pognute glave ,istaknuo je Hebrang.
Rekao je da hrvatski predsjednik mora jednako prihvaćati lijeve i desne te da će se on, postane li predsjednik, drukčije odnositi i prema Crkvi i s njome njegovati partnerstvo. Crkva može biti samo duhovni vođa, ima pravo biti i društveni korektiv te iznositi svoja stajališta o nepravilnostima u našem društvu, istaknuo je Hebrang
Na pitanje o Thompsonu, kaže Thompson je 1991. bio jedan od vodećih antifašista jer je ustao protiv velikosrpske agresije, jer su i njegove pjesme imale značajnu ulogu . Ne dolazi na njegove koncerte, iako voli slušati njegove domoljubne pjesme, a oštro se protivi isticanju bilo kakvog ustaškog znakovlja na javnim okupljanjima ,a Thompson bi se ,po njemu,trebao ograditi od ikonografije koja ga prati .
Upitan što smatra koji mu je protukandidat najjači u utrci za Pantovčak ,Andrija Hebrang je odgovorio kako je to SDP-ov profesor Ivo Josipović,među ostalim i zbog velike naklonost medija.
-Budući hrvatski predsjednik, mora biti puno kreativniji i kritičniji, ali i predlagatelj rješenja za što brži razvoj i napredak Hrvatske, a to mu omogućuje i hrvatski ustav, kazao je gostujući u petak u emisiji “Ajmo reć”, Andrija Hebrang kandidat HDZ-a za predsjednika države ,te obećao da će u emisiji gostovati i ako bude izabran za predsjednika Republike Hrvatske.

Andrija Hebrang u studiju Radio Drniša


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian