Ajmo reć – Vinko Bulat

- 22. siječnja 2014.

Kad vas netko danas upita :Koje je vama bilo najljepše doba?Vjerujem da mnogi bi iskreno rekli- da mi je to bilo ono školsko. Svi mi, jednom smo bili osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti. U dugogodišnjem periodu školovanja, nicali su temelji na kojima smo gradili svoju budućnost. Upravo tada smo počeli stjecati prva iskustva, upoznavali život, mijenjali smo se i formirali u osobe kakve smo danas. Nekima su slike “đačkog doba” svježije u sjećanju, drugima sve više jenjavaju.
Nekadašnji učenici i prosvjetari osnovne škole Jakova Gotovca u Unešiću odlučili su svoju uspomenu o školi objediniti u monografiji.
Vinko Bulat, jedan od bivših učenika ove škole, danas viši savjetnik u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske županije inicijator je izdavanja monografije osnovne škole u Unešiću .Sve s namjerom da se otrgne od zaborava i ostavi pisano svjedočanstvo za buduće generacije kako se odvijao život te škole u pola stoljeća njenog rada.

Vinko Bulat

Monografija će imati više od 200 stranica,a tekstom i fotografijama prikazati će 50 godina rada i djelovanja škole od 1964. godine, kad su otvorena vrata nove školske zgrade pa do danas.
-Riječju i slikom prikazat ćemo povijest škole i školstva i u cijelom unešićkom kraju. Povijesni pregled osnivanja i rada područnih škola, na unešićkom području priprema Jakov Grbeša, nastavnik hrvatskoga jezika koji je svoj radni vijek proveo u unešićkoj osnovnoj školi, a danas je umirovljenik. Od područnih škola još radi tek osnovna škola u Mirlović Zagori sa 12 učenika i gdje je prva slova naučio Vinko Bulat.Kad je Vinko Bulat išao u o u osomoljetku u Unešiću, u toj školi i njenim područnim školama bilo je više od 1200 učenika :

{play}audio/vinko_bulat_1.mp3{/play}

{play}audio/vinko_bulat_2.mp3{/play}

Službeni dokumenti govore o razvijenom školstvu na području Zagore i prije ,te osobito nakon Drugog svjetskog rata od 1945. godine. Upravo u prvom djelu monografije dat će se povijesni presjek razvoja školstva na prostoru naše Zagore.

-U prikupljanju građe pomažu mi i djelatnici škole, koja će biti nakladnik monografije koja će izići za dan škole krajem ovog svibnja. U monografiji će biti objavljen popis učenika koji su uspješno završili osmi razred u novoj školi, popis djelatnika koji su u školi radili u proteklih 50 godina, uspjesi učenika na raznim natjecanjima. Uvrstit ćemo i svjedočenja bivših ravnatelja i nastavnika, kao i bivših učenika koji su danas uspješni i poznati znanstvenici i sportaši i izvan granica Hrvatske,kao i zapise iz tiskovina koji govore o aktivnostima i događajima vezanim uz školu , ističe Vinko Bulat:

{play}audio/vinko_bulat_3.mp3{/play}

Cjelokupan posao na prikupljanju građe te uređivački dio treba biti okončan do konca travnja. A kako bi imali što više građe za monografiju Vinko Bulat pozvao je Zagorane koji su bili učenici osnovne škole u Unšeiću da mu pomognu u prikupljanju dokumentacije:

{play}audio/vinko_bulat_4.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background