Župan Pauk priopćenjem za javnost očitovao se o slučaju dr. Mikulandra

- 30. studenoga 2020.

Šibensko kninski župan danas je poslao priopćenje za javnost vezano uz potpisivanje peticije zbog prestanka rada dr. Omerke Mikulandra. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

-“Kako je proteklih dana u Drnišu potpisivana peticija i građani bili uznemireni informacijom o skorom prestanku rada doktorice Omerke Mikulandra u ambulanti obiteljske medicine u Drnišu, kao župan Šibensko-kninske županije tim povodom želim se obratiti javnosti, budući ista u pravilu ne može biti upućena u sve elemente i imati sve informacije o određenom stručnom predmetu. Uvažavajući razloge građana i njihovu zabrinutost za daljnje pružanje zdravstvene zaštite u Drnišu, ovim putem želim pojasniti cjelinu ovog događaja, kako ne bi ostala kriva slika o istom.

Isto tako poštujući osobu i dosadašnji rad doktorice  Omerke Mikulandra, ističem, u ovom slučaju nije povrijeđeno niti jedno njezino radno niti osobno pravo.

Proveden je legitiman i zakonom propisani postupak u okviru organizacije sustava primarne zdravstvene zaštite i osiguranja njezina kontinuiteta, prigodom redovitih kadrovskih promjena zbog nečijeg odlaska u mirovinu.

Omerka Mikulandra, dr.med.spec., na temelju koncesije obavlja privatnu zdravstvenu praksu u mreži javne zdravstvene službe u ordinaciji obiteljske/opće medicine u Drnišu, treću godinu nakon ostvarenja zakonskih uvjeta za odlazak u mirovinu. Odredbom važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenim radnicima u mreži javne zdravstvene službe, pravo na obavljanje privatne prakse po sili zakona prestaje kad navrše 65 godina života.

Doktorica je uvjete za prestanak službe po sili zakona zbog navršenih 65 godina života i odlaska u mirovinu ispunila u ljeto 2018. godine.

U određenim okolnostima, ministar zdravstva, uz pozitivno mišljenje župana, može na određeno vrijeme produžiti rad zdravstvenom radniku iza navedenog  roka. Za produženje rada postoji propisana procedura, a mišljenje župana ne izdaje se proizvoljno niti po osobnom nahođenju, nego na temelju očitovanja nadležnog doma zdravlja o potrebi za produženje rada zdravstvenom radniku. Sve drugo bilo bi miješanje u zdravstvenu struku i ne bi bilo prihvatljivo.

Omerki Mikulandra je u dva navrata, na njezin zahtjev po rješenju ministra, produžen rad, zaključno do 20. prosinca 2020. godine.

Prema očitovanju Doma zdravlja Drniš, odgovornog za organizaciju zdravstvene zaštite na području Grada Drniša i općina Promina, Ružić i Unešić, u sadašnjim okolnostima nema potrebe za daljnje, treće, produženje rada, budući je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite osiguran. Predmetnu ambulantu, prema zakonskoj odredbi preuzima Dom zdravlja Drniš i osigurava sve uvjete, kadrovske, prostorne i financijske, za njezin daljnji nesmetan rad i svu skrb o pacijentima, tako da nitko od dosadašnjih pacijenata doktorice Mikulandra nema nikakvog razloga za zabrinutost ili strah za svoju buduću zdravstvenu zaštitu. Dom zdravlja Drniš, po važećem propisu, preuzima u radni odnos cijeli tim, doktora budućeg nositelja tima putem natječaja, medicinsku sestru izravno i sve pacijente. Budući nositelj tima doktor, ako ostvari uvjete, može nakon proteka najmanje godine dana pokrenuti postupak za status ugovorne privatne prakse, kako je bilo do sada, a do tada skupa sa medicinskom sestrom ostaje u okviru Doma zdravlja sa pacijentima i svim prihodima od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje po toj osnovi, što je svakako povoljna okolnost za Ustanovu i njezino financijsko stanje.

Šibensko-kninska županija je osnivač Doma  zdravlja Drniš, uz domove zdravlja Šibenik i Knin i u tome smislu prema Ustanovi ima određene ovlasti i obveze, koje je uvijek provodila zakonito i odgovorno

Poznato je da Dom zdravlja Drniš duži niz godina radi u otežanim okolnostima zbog niza objektivnih razloga, ratnog nasljeđa, smanjenja broja stanovnika i zdravstvenih osiguranika, nedostatka kadrova i dr., a svim time posljedično uz stalne financijske poteškoće.

Županija je uvijek stala iza Ustanove i stava da svi građani na području Županije trebaju imati, što je više moguć jednak pristup zdravstvenim uslugama i zdravstvenoj zaštiti.

Taj dojam javnost možda uvijek i nema, pod utiskom nekih pojedinačnih slučajeva ili problema.

Poznat je problem laboratorija Doma zdravlja Drniš, koji se duže vrijeme ne može ekipirati iz prostog razloga što na stalno otvoreni natječaj ne može dobiti odgovarajućeg stručnog voditelja, što Ustanovi stalno donosi gubitke i financijske probleme. Nasuprot tome, Županija je uvijek zastupala stav da građani Drniša laboratorijske usluge trebaju dobiti u Drnišu.

Županija iz svog proračuna redovito sufinancira rad Dom zdravlja sa 350.000,00 kn godišnje, uz još 630.000,00 kn t.z.v. decentraliziranih sredstava za održavanje prostora i opreme te nabavu nove. U ovoj godini, izvanrednih okolnosti pandemije COVID-19, uz navedeno, u još dva navrata smo intervenirali sa po 100.000,00 kn.

Uz Županiju, po Zakonu o lokalnoj samoupravi i jedinice lokalne samouprave, Grad i općine, imaju svoje obveze prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ne želeći nikoga prozivati, niti ulaziti u ničije razloge i mogućnosti, moram ustvrditi da u tome smislu i s te strane, prema Domu zdravlja Drniš u proteklom vremenu nije bilo nešto značajnije potpore.

Želim istaknuti da je Dom zdravlja Drniš, kao nositelj primarne zdravstvene zaštite na ovom području, u izvanrednim okolnosti epidemije COVID-19 ispunio svoju zadaću i dobro reagirao na sve izazove ove situacije. Županija stoji iza svoje ustanove, a u okviru svojih mogućnosti će to činiti i u buduće, sa primarnim ciljem osiguranja što kvalitetnije i dostupnije zdravstvene zaštite svim građanima Grada Drniša i gravitirajućih općine.

Što se tiče doktorice Mikulandra, njoj nije uskraćeno pravo rada do zakonski utvrđene dobne granice i uz važeću licencu. Sukladno pozivu ministra zdravstva za angažman umirovljenika u aktualnim okolnostima, koji ne poziva umirovljenike u redoviti radni odnos, nego zakonski utvrđeni oblik rada uz mirovinu, ona se može angažirati gdje to bude potrebno uz njen pristanak naravno.

Svim građanima Grada Drniša, općina Promina, Ružić i Unešić, kao i cijele Šibensko-kninske županije, želim prije svega dobro zdravlje, te mir i dobro za nadolazeće blagdane”, – župan Goran Pauk.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian