Župan Pauk posjetio uspješne poljoprivrednikena području Općine Kistanje

- 25. ožujka 2021.

Župan Goran Pauk, sa suradnicima, obišao je danas uspješne županijske poljoprivrednike i korisnike županijskog Programa razvoja poljoprivrede.

Obrt za ekološku proizvodnju „STONE“ uNuniću, zaseok Ikići, bavi se uzgojem ovaca te proizvodnjom mlijeka i sira.Obitelj Blaićna svom imanju uzgaja 512 ovaca o kojima brine nekoliko pastira, a u mini siranizaposlena su i dva tehnologa.  Vlasnica obrta gđa. Danijela Blaić korisnica je županijskih subvencija od 2017. godine, a znatan dio sredstva ulaže u modernizaciju  i opremu farme. Zaštitni znak njihove sirane je sir „Šiat“ vrhunske kvalitete kojoj su dokaz brojne nagrade,ali i zadovoljni kupci. Kroz Program razvoja poljoprivrede u 2020.godini, Županija je ulaganja u specifičnu opremu sirane i marketinške aktivnosti ovog obrta sufinancirala u iznosu od 23 tisuće kuna.

Poljoprivredna braniteljska zadruga „DALMACIJA EKO PROJEKT“ osnovana je 2010. godine, sa sjedištem u Vodicama, a proizvodni pogon i farma krava buša nalaze seKistanjama. Zadruga raspolaže s 56 ha livada, 2 ha oranica i maslinika te uzgaja 150 grla krava buša. Županija kroz svoj Program potpora razvoju poljoprivrede već nekoliko godina prati i sufinancira rad ove zadruge te je sufinanciralauređenje bušotine za vodu, nabavu bikova i obnovu mehanizacije. Ove godine dodijeljena su im sredstva u iznosu od 10 tisuća kuna.

OPG „OTRES“ vlasnika Janka Bjelanovića i OPG Saše Ležajića nalaze su u Đevrskama i bave maslinarstvom, uzgojem badema i ekološkom proizvodnjom povrća. Saša Ležajić na svom OPG-u uzgaja rajčice za preradu i sušenje, a sadi i batat, muškatnu tikvu, slanutak i češnjak. Županija mu je prošle godine nabavu opreme za navodnjavanje sufinancirala iznosom od 4.700 kuna.

Janko Bjelanović na svom se  OPG-u bavi ponajviše maslinarstvom, a 12800 kuna poticaja koliko mu je u 2020. godini odobrila Županija, uložio je u nabavu mehanizacije za obrađivanje ukupno nešto više od 3 ha zemlje. Ranije je uzgajao najviše domaće sortemaslina, a u novije vrijeme uzgaja uglavnom talijanske uljarice koje su se pokazale kaovrlo kvalitetne i odlično uspijevaju u ovom kraju.

Korisnici županijskog Programa razvoja poljoprivrede zahvalili su županu i županijskoj administraciji na podršci, kazavši kako im ona puno znači.

Župan Goran Pauk istaknuo je kako Županija promovira, potiče i nastoji olakšati rad svim poljoprivrednicima koji se ozbiljno bave tim zahtjevnim poslom.

„Prošle smo godine udvostručili iznos namijenjen poticanju razvoja poljoprivrede, a danas smo obišli neke od korisnike tih sredstava koji se bave cijelom jednom lepezom poljoprivrednih djelatnosti. To su izuzetno vrijedni ljudi čiji posao  zahtjeva jako puno rada, truda i samoodricanja. Zato su tu sjajni rezultati i izuzetno kvalitetni proizvodi; od povrća, mesa, mlijeka, sira do maslinovog ulja. Ovdje u Dalmaciji moramo još jako puno raditi kako bismo, po uzoru na Istru, brendirali naše poljoprivredne proizvode, posebno naša sjajna maslinova ulja.  Upravo je učinjen jedan korak u tom smjeru;  Udruga dalmatinskih uljara poslala je 19 uzoraka ulja na veliko maslinarsko događanje u New York, a mi ćemo sufinancirati jedan dio njihovih troškova. Smatram kako je to pravi put za brendiranjedalmatinskog  maslinovog ulja za čiji proizvodnju imamo bogomdane uvjete, kako u priobalju, tako i ovdje u Zagori.“, kazao je župan Goran Pauk poželjevši poljoprivrednicima puno uspjeha u daljnjem radu.

Kroz Program razvoja poljoprivrede, za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i obrte u poljoprivredi u proračunu Šibensko-kninske županije u prošloj godini osigurano je 1.909.000,00 kuna, dok je ove godine za istu namjenu u proračunu planiran iznos od 1.700.000,00 kuna. Prvi javni poziv za dodjelu sredstava bit će raspisan već u travnju.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian