Zbog elementarnih nepogoda štete u poljoprivredi broje se u milijunima a županija za odštetu dobila 374 tisuće kuna

- 27. siječnja 2012.

Građanima Općine Ružić koji su prijavili štetu od elementarne nepogode na voćarskim, vinogradarskim, povrtlarskim i drugim poljoprivrednim kulturama započela je isplata odštete.

Odšteta se isplaćuje za posljedice elementarne nepogode od mraza koji je pogodio cijelo područje Općine Ružić u noći između 14. i 15. travnja prošle godine, kao i za posljedice tuče koja je 23. srpnja pogodila naselja Ružić i Otavice.

– Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 15. studenoga odlučeno je da se kao pomoć iz državnog proračuna za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda jedinicama lokalne samouprave dodijeli ukupno 30 milijuna kuna, odnosno nešto više od 3,5% od ukupno prijavljene štete. Istom Odlukom propisano je da se odšteta može isplatiti isključivo za štete od 60% i više.Temeljem te Odluke Općini Ružić dodijeljeno je ukupno 93. 500 kuna ili oko 3,5% prijavljene štete . Isplata naknade vrši se u prostorijama Općine Ružić, radnim danom od 08.00-14.00 sati uz predočenje osobne iskaznice ili druge identifikacijske isprave. Dodatne informacije oštećeni poljoprivrednici mogu dobiti na telefon 872-811, kazao nam je Dalibor Durdov, zamjenik načelnika Općine Ružić.

Župan Šibensko kninski Goran Pauk kazao nam je kako su od države u okviru elementarne nepogode prošle godine tražene odštete u visini od oko 815 milijuna kuna.

– U državnom proračunu je pak pronađeno 30 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku, koje su po istim koeficijentima raspoređene na one koji su tražili odštetu. U Šibensko kninskoj županiji od ukupno prijavljenih 10 milijuna i 100 tisuća kuna dobili smo 374 tisuće kuna koje smo rasporedili po Drnišu, Ružiću, Promini, Unešiću, Primoštenu i Šibeniku. Najviše novca je odobreno Drnišu gdje je bila i najveća prijavljena šteta oko 2 milijuna i 800 tisuća kuna a za odštetu je grad Drniš dobio oko 100 tisuća kuna. Slično i za općine Ružić i Unešić, najmanje za Prominu 20 tisuća kuna, Primošten 50 tisuća, Šibenik 8 tisuća, kazao nam je župan Pauk koji je naglasio da je ipak najbolji način osiguranje trajnih nasada,
– Osiguranje od šteta pri osiguravajućim društvima jedino je efikasno rješenje. Mi uglavnom radimo sa Croatia osiguranjem i to na način da 25 posto police osiguranja sufinancira županija a dodatnih 25 posto sufinancira država. Poljoprivredniku ostaje isfinancirati preostalih 50 posto police. Pojedini gradovi i općine također se namjeravaju uključiti u sufinanciranje polica osiguranja za poljoprivrednike i ja ih ponovno pozivam da to i učine, naglasio je župan Pauk.

Najveći vinogradar u Petrovom polju Ivan Jukica, koji ima 20 tisuća trsova vinove loze, prošle je godine pretrpio gotovo stopostotnu štetu na svojim nasadima koja će se na urodu i kvaliteti odraziti nekoliko narednih godina. A da bi cijela situacija bila još i gora upravo prošle godine propustio je osigurati vinograd koji je obitelji jedini izvor prihoda,

– Krupa je trajala sigurno nekih 20 minuta. Šteta koju sam pretrpio iznosi oko 400 tisuća kuna, propalo mi je minimalno 35 tona grožđa. Odštetu sam dobio u visini od 3.5 posto. To meni ništa ne predstavlja. Prijašnjih godina sam osiguravao vinograd a prošle kao za dešpet nisam. A od osiguranja bi bio dobio jednu trećinu ukupne štete da je vinograd bio osiguran. Sve je to nedovoljno. Ove godine ponovno ću osigurati jer drugog izbora nemam. Iako su to pozamašne svote, mene godišnje osiguranje dođe 25 tisuća kuna. Godišnjih troškova repromaterijala imam oko 70 tisuća kuna. U vinogradu sam svaki dan. Težak je to posao. A ne isplati se. Nemamo ni zadrugu. Ako grožđe prodam vinariji novac čekam po godinu dana i to isplaćuju u ratama pa od svega opet nemam ništa. A ulaskom u EU nama malima bit će još i gore. Malog poduzetnika nitko ne štiti, zaključio je vinogradar Jukica.

grozdje


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background