Raspušta se Općinsko vijeće Općine Promina?!

- 27. siječnja 2012.

Ministarstvo uprave danas je načelniku Općine Promina dostavilo izvješće u kojem potvrđuje da su se ispunili uvjeti za raspuštanje općinskog vijeća.

O tome je priopćenjem za javnost danas izvijestio načelnik Paul Cota. U priopćenju se ističe kako u nadzoru zakonitosti rada Općinskog Vijeća općine Promina, Ministarstvo Uprave je utvrdilo da su se ispunili svi uvjeti za raspuštanje predstavničkog tijela propisani odredbom čl.84. st.1. točke 3. i točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi.

Slijedom ovog će Ministarstvo uprave kao središnje tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu samoupravu predložiti Vladi Republike Hrvatske raspuštanje Općinskog Vijeća općine Promina, kaže se u priopćenju načelnika Paula Cota.

Tijekom prošle godine načelnik Paul Cota je u više navrata zatražio od mjerodavnog Ministarstva uprave da ispita zakonitost rada prominskih vijećnika, te zatražio raspuštanje Općinskog vijeća najprije u lipnju, a potom i prosincu. Zadnji zahtjev za raspuštanjem uputio je sredinom ovog mjeseca. Što su razlozi tome načelnik Cota kaže, prije svega, nezakonitost rada Općinskog vijeća,

– “Po mom mišljenju a kojega je sada konačno potvrdilo i Ministarstvo uprave Općinsko vijeće radi u neskladu sa zakonom. Ako Vlada RH potvrdi ovakvu odluku idu prijevremeni izbori koji će pasti na trošak općinske blagajne odnosno građana Promine u visini od oko pedesetak tisuća kuna. Ne radi se o tome da netko nešto ima protiv vijeća nego upravo suprotno. Ja već dvije godine upozoravam, prije svega da ovo vijeće u ovakvom sastavu na čelu sa predsjednikom vijeća, ne poštuje pozitivne zakonske propise. Da se prije pokazala odlučnost nadležnih institucija vijeće bi možda ranije shvatilo da ne može donositi odluke kakve je donosilo i da ne može tražiti od načelnika da provodi odluke koje su u suprotnosti sa zakonom pa možda ni ne bi bilo došlo do ovako drastičnih mjera, naglašavam prije svega na štetu stanovnika Promine”, kazao nam je načelnik Cota.

Nesuglasice između načelnika i općinskog vijeća u Promini traju već dvije godine a kako pokušaji dogovora i suradnje nisu urodili plodom ovo je bila očekivana odluka.

Takvog je mišljenja i Tihomir Budanko, vijećnik HDZ-a, najbrojnije stranke u Općinskom vijeću Promine:

– “Odluka je očekivana. Već smo tri puta dobili upozorenje od resornog ministarstva kojim se upozoravalo na suradnju između vijeća i načelnika. U zadnjem slučaju oko proračuna naglašavam kako je proračun bio manjkav nije bio uravnotežen, nije bilo konta oko dječjeg vrtića, načelnik na sjednici ponovno nije bio nazočan. Zanimljivo kako je načelnik osim Ministarstvu financija i Ministarstvu uprave poslao dopis i saborskom zastupniku Petru Baranoviću. Ako Vlada RH potvrdi ovakvu odluku ministarstva uprave mi imamo i argumente za tužbu koju možemo podnijeti u roku od 8 dana. A ako izbori baš budu neophodni idemo i na izbore kako zakon nalaže, kazao nam je Budanko.

Promina_vijece_2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background