Zaštitite vodomjere i cijevi od zamrzavanja

- 19. siječnja 2016.

Foto: arhiva

Val hladnoće nije zaobišao ni drniški kraj. Kako su meteorolozi i najavljivali najhladnije ove zime je danas. Prema podacima Šibenik meteoa jutros u Drnišu na Poljani, gdje se automatski mjeri temperatura zraka, u 7 sati bilo je -9 °C. Cijeli tjedan bit će pravi zimski, tek uz manji porast temperature sutra i u četvrtak, dok ponovo zahlađenje moguće je s petkom.

Iz komunalnog poduzeća „Rad” Drniš upozoravaju kako se zbog izrazito niskih temperatura javlja opasnost od smrzavanja vodovodnih instalacija. Stoga, ako još niste, potrebno ih je pravovremeno zaštititi kako ne bi došlo do smrzavanja, pucanja vodomjera i nekontroliranog istjecanja vode. U pravilu što se manje troši voda to je opasnost od smrzavanja veća. Prvenstveno, potrebno je zaštiti vodomjere, te instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske „špine”, cijevi koje su izvan objekata, i u negrijanim objektima, poput garaža i konoba. Ukoliko je moguće, najbolje je preko zime ispustiti vodu iz takvih, hladnoći izloženih instalacija, upozoravaju potrošače komunalci.

Savjet je da se vodomjerno okno zaštititi tako da se uz zidove okna, te ispod poklopca postavi kruti izolacijski materijal poput stiropora ili sličnog materijala, a oko samog vodomjera i ventila može se staviti rastresiti izolacijski materijal koji je napunjen u vreće tako da se može lako vaditi iz okna. Vanjske, izložene cijevi mogu se omotati materijalima poput filca, starih deka, građevinske folije i slično .Posebni specijalizirani proizvodi za izolaciju cijevi mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem. Ovaj trošak puno je manji od troška koji može nastati zbog potrebe saniranja vodomjera i cijevi nakon što dođe do njihova puknuća. Građani mogu puknuće vodomjera ili spojnog voda na javnu vodovodnu mrežu prijaviti na telefon dežurne službe poduzeća „Rad”, na broj: 888-154.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background