Započinje obilježavanje 22. obljetnice oslobođenja Miljevaca

- 13. lipnja 2014.

Povodom obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Miljevaca sutra će se održati tradicionalne “Miljevačke užance”11-te po redu u organizaciji Kulturno umjetničke udruge Miljevci.
Bogatstvo kulturnog nasljeđa i raznolikost folklornih običaja osim domaćina KUU „Miljevaca”, pokazat će i četiri gostujuća društva. Iz Zadarske županije po prvi put dolazi KUD Debljak koji će pokazati naredne običaje iz Općine Sukošan, iz Splitsko –dalmatinske dolazi jedno od najstarijih i najpoznatijih društva ,,KUD „Milan Begović „ iz Vrlike, nastupit će i susjedi iz Općine Promina KUD Promina , te gosti iz Mostara KUD „Radoč”.

Foto: Arhiva

Osim ovih KUD-ova, na manifestaciji koja će zasigurno i ove godine okupiti veliki broj posjetitelja i sudionika, igre miljevačkog kraja pokazati će i najmlađi – „Miljevački tići” .

U proteklih deset godina „ Miljevačkim užancama” privukli smo pažnju šire javnosti, ne samo ovdašnje, danas smo jedna od značajnijih folklornih manifestacija koja nastoji prikazati običaje i kulturnu tradiciji sa šireg prostora Hrvatske i susjedne BiH, kazao je gostujući u našem programu Drago Bačić predsjednik KUU „Miljevci „. Bačić očekuje da će i program koji su pripremili za sutra privući brojene posjetitelje :

{play}audio/drago_bacic_130614.mp3{/play}

KUU „Miljevci „ u proteklih deset godina svoga djelovanja imala je preko 200 nastupa sudjelujući na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, od ‘Vinkovačkih jeseni’, ‘Đakovačkih vezova’, ‘Zlatnih žica’ Slavonske Požegi, do Smotre Dalmacije u Metkoviću. Uz „ Miljevačke užance” suorganizatori su i Festivala ojkalice . Za doprinos očuvanju tradicijske kulture i narodne baštine u povodu desete obljetnice rada ,ove godine je u svibnju za Dan županije, KUU”Miljevci „ dodijeljena nagrada Šibensko-kninske županije. “Miljevačke užance” održat će se sutra 14. lipnja 2014 godine, u sportskoj dvorani osnovne škole u Drinovcima od 20 sati.

Dok večeras u organizaciji Športsko rekreativnog društvo Miljevci ,a pod pokroviteljstvom Grada Drniša i Miljevačkog sabora, u sklopu programa obilježavanja 22. obljetnice oslobađanja Miljevaca , u Drinovcima započinje tradicionalno malonogometno prvenstvo miljevačkih sela. Svaku večer igrat će se po tri utakmice , a potrajat će šest dana. Turnir otvaraju u 20,30 sati prošlogodišnji pobjednici ekipa Karalića i ekipa Bogatića. Ante Galić ispred organizatora ŠRD Miljevci kazao nam je :

{play}audio/ante_galic_130614.mp3{/play}

Prvenstvo se igra do obljetnice „Miljevačke oluje” 21.lipnja 2014. godine, kada će se u Drinovcima održati i središnja proslava 22. obljetnice „Miljevačke oluje„.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background