Započela fešta od pršuta – svi ste pozvani

- 5. rujna 2014.

1.”Međunarodni festival pršuta-Drniš 2014.” danas je svečano otvoren u središtu Drniša u nazočnosti izlagača, predstavnika trgovinskih lanaca i ugostiteljsko-turističkog gospodarstva, te brojnih uglednih gostiju iz političkog i javnog života.

Svečanosti su među ostalima nazočili saborski zastupnici Ante Kulušić, Branka Juričev-Martinčev i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, šibensko kninski župan Goran Pauk sa suradnicima, čelništvo Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom, te čelnici susjednih gradova i općina.

Na festivalu pršuta, suhomesnate i druge prehrambene i neprehrambene proizvode ponudilo je 40-tak izlagača. U središtu pažnje dakako su pršuti koje su na sajmu izložili njihovi proizvođači samostalno, te u okviru Udruge istarskih pršuta i klastera “Hrvatski pršut”.

Festival organiziraju Grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta, suorganizatori su Šibensko-kninska županija, Hrvatska gospodarska komora i Poljoprivredna savjetodavna služba, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Drniša i Grad Zagreb.

U ime organizatora okupljene je najprije pozdravio Zvonimir Marin predsjednik Udruge drniških pršutara ne krijući radost što su uspjeli organizirati ponovno okupljanje u Drnišu,
– “Gradu kolijevki pršuta, jer upravo ovdje je po prvi put započela organizirana proizvodnja pršuta najprije pod nazivom dalmatinski, a potom i drniški pršut”, kazao je Marin.
Početak ozbiljne proizvodnje pršuta za tržište u drniškom kraju počinje 1966. godine kada se iz PZ “Gradina” razvio PIK “Petrovo polje”. Prva pršutana gradi se 1970. godine imala je kapacitet 6000 komada pršuta. Od 1976. godine kada PIK “Petrovo polje” djeluje u sklopu splitskog “Mesoprometa”, pršut iz Drniša po prvi put se pojavljuje pod nazivom – drniški pršut. Nova suvremena pršutana kapaciteta 50.000 pršuta bila je otvorena 1981. godine.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja kazao je kako mnogima prva asocijacija na Drniš je pršut, delicija koja desetljećima obilježava ovaj kraj i danas je postala njegov brend. Posjetivši kako se drniški pršut zbog svoje kvalitete našao na trpezama mnogih državnika od austrijskih careva Franje I i Franje Josipa, saksonskog kralja Fridriha Augusta II. do engleske kraljice Elizabete II. i predsjednika SAD Georga Busha mlađeg:
– “Do Domovinskog rata organizirana proizvodnja pršuta u Drnišu narasla je na više od 50 000 pršuta godišnje, potom u ratu su devastirani svi proizvodni kapaciteti, da bi u stilu feniksa grupa poduzetnika krenula sa izgradnjom manjih kapaciteta tako da i danas u ovim kriznim vremenima imamo kontinuiranu proizvodnju drniškog pršuta, ali još uvijek nedostatnu prijeratnim kapacitetima,” istaknuo je gradonačelnik J. Begonja, dodajući da vjerujem da će biti ulagača u nove pršutane, jer ima dovoljno mjesta za sve one koji su zainteresirani raditi na ovom području.

Župan Goran Pauk uz riječi pohvale organizatorima istaknuo je kako organizacija 1. Festivala pršuta u Drnišu je dokaz da je projekt povratka drniškog pršuta potpunouspio. Podsjetio je kako u svim strateškim razvojnim dokumentima Šibensko-kninske županije od 2003. godine na ovamo jedan od prioritetnih mjera je revitalizacija tradicionalnih poljoprivrednih kultura i proizvodnja hrane. Rezultat toga je porast proizvodnje i brojna priznanja za vrhunsku kvalitetu, među njima je i pršut proizvod koji je dobio svoju zaštitu i kojeg danas traži Europa, poručio je župan Pauk.

Festival je prigodno otvoren simboličnim natjecanjem, tko će prvi izrezati fetu pršuta, a najbrži bio je Josip Laća voditelj Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi u Kninu.

Za posjetitelje sajam će biti otvoren cijeli dan, a pripremljen im je i bogati cjelodnevni kulturno zabavni program. Nastupaju drniški KUD-ovi, klape Bunari i Kampanel, Zbor Neuma, drniški tamburaši, pučki pjesnici i pjevači .. U 23 i 30 bit će i vatromet.

  • SUBOTA – DRUGI DAN FESTIVALA

Za subotu je najavljen nastup Gradskog puhačkog orkestra Drniš već u 10.45, potom redom tijekom dana izmjenjuju se KUD Sv. Ilija Kljaci, mađioničar, učenici glazbene škole, KUD Promina, guslar Dane Jurić, plesna skupina Step up, Kud Naši korijeni, DUO Promina, najbolji sa natjecanja ‘Mikrofon je vaš’. Zatvaranje manifestacije je u 20 sati a od 21 sat u šatoru koncert će održati pjevač Dražen Zečić.
U sklopu dvodnevne fešte prušta su i dva sportska događaja na Podvornici: turnir u streetballu, te nakon punih 30 godina prijateljska nogometna utakmica između nogometaša DOŠK i Športskog rekreativnog društva Miljevci.
U Gradskom muzeju Drniš pak uz izložbu o drniškom pršutu održava se i mala škola pršuta. Sajam je otvoren za građane do subote navečer, a subotu u 12 sati bit će proglašenje šampiona i dobitnika nagrada za kvalitetu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: 1. Festival pršuta – Drniš 2014.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background