Započela berba grožđa na plantaži u Ceceli

- 26. rujna 2013.

Na plantažama u Petrovom polju u vlasništvu tvrtke Dalmacijavino d.d. u stečaju započela je berba grožđa. Na ovoj najvećoj plantaži u Dalmaciji u berbi sudjeluje oko 150 berača , mahom sezonskih radnika koji beru sortu merlota zasađenu na oko 40 hektara, od ukupno 215 hektara vinograda.

Foto: Ivica Dugeč

-Zahvaljujući tome što su svi radovi u vinogradima ove godine obavljeni na vrijeme , unatoč nepovoljnim atmosferskim prilikama za vinovu lozu, odnosno dugom kišnom razdoblju tijekom proljeća i suši tijekom ljetnih mjeseci, povećani su prinosi. Očekujemo čak 20 posto više uroda nego prošle godine,kazao nam je Tvrtko Topić voditelj drniškog pogona Dalmacijavina.Kaže da je i grožđe dobre kvalitete,slador i kiseline u grožđu upućuju na dobru kvalitetu grožđa koje bi trebalo dati i kvalitetno vino,ističe Topić
Narednog tjedna ukoliko se poberu crne sorte merlot i plavina trebalo bi započeti s branjem i ostalih sorti što dozrijevaju kasnije.Ukoliko ih vrijeme posluži očekuje da kroz 20 -tak radnih dana, obere se svih oko milijun čokota.U berbi je ove godine angažirano 120 sezonskih radnika , zaposlenih preko vaučera. Plaćeni su po kilogramu ubranog grožđa za što dobiju 35 lipa. Prosječno za osam sati uberu od 350 do 400 kilograma,odnosno zarade po danu od 120 do 150 kuna.
Grožđe zasada ne bere u vinogradima ostalih proizvođača na drniškom području. Mario Tomić rukovoditelj šibensko-kninske podružnice Poljoprivredno –savjetodavne službe ,koji svakodnevno obilazi teren, potvrdio nam je da zasada se nigdje ne bere osim na plantažama u Ceceli .
-Berba u drniškom kraju kasni oko tri do četiri tjedna, a razlog je još uvijek nedovoljno dozrelo grožđe. Tehnološki, zrno nije spremno za berbu, a jedinica sladora nije u svim vinogradima zadovoljavajuća. Urod nije na svim područjima zadovoljavajući, dosta je razlike u s obzirom na dugotrajnu kišu i mraz koji je zahvatio vinovu lozu na pojedenim područjima dok je bila u cvatu, kazao nam je Mario Tomić.
Poznato je da kad berači uđu na plantaže ” Dalmacijavina” u Petrovom polju, ubrzo krene berba i u drugim vinogorjima drniškog područja.Očekuje se da bi berba bi mogla krenuti u Promini i na Miljevcima ovoga vikenda ,a intezivnije od narednog tjedna ukoliko to vremenske prilike dozvole.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background