“Zajedno za Hrvatsku bez mina” na drniškoj Poljani

- 29. lipnja 2015.

Foto: Darija Matić

U sklopu kampanje «Zajedno za Hrvatsku bez mina» u centru Drniša održana je prigodna humanitarno-sportska akcija.
Klub sjedeće odbojke Šibenik i Invalidski odbojkaški klub Zagreb koji djeluju već godinama organizirali su program koji je objedinio minsku problematiku i sportsku aktivnost.
Riječ je o pokaznoj vježbi razminiranja «Svijet bez mina – Sigurnost – Sreća» predstavljenoj od strane Hrvatskog centra za razminiranje iza koje je uslijedila prezentacija sjedeće odbojke na «istom» terenu. Poanta je jasna – ovom slikovitom manifestacijom podići svijest javnosti o opasnostima minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava te promicati pozitivne percepcije i važnost socijalne integracije stradalnika Domovinskog rata, ali i onih stradalih pod drugim okolnostima.
To su potvrdili i istakli organizatori – predsjednik Kluba sjedeće odbojke Šibenik Gordan Drenski i predsjednik Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb Damir Kasap – koji su, uz gradonačelnika Grada Drniša Josipa Begonju, otvorili ovo poučno događanje.
U sportskom dijelu, na «očišćenom» terenu, sudjelovale su mješovite ekipe uz goste iz Knina u kojem je kampanja predstavljena prošle godine te posebnog gosta Roka Mikelina Oparu, najtrofejnijeg hrvatskog paraolimpijca, koji se 30 godina aktivno bavi sportom i koji je u svojoj plivačkoj karijeri osvojio niz medalja na raznim natjecanjima, a od toga čak osam olimpijskih.
U sklopu manifestacije organizirana je i humanitarna prodaja knjige «Crveni fićo» Žarka Plevnika.
Nakon akcija održanih u Zagrebu i Vukovaru održala se tako u Drnišu četvrta po redu ovogodišnja akcija u sklopu spomenute kampanje započete 24. travnja u Zagrebu na Europskom trgu. Kampanju treću godinu zaredom provodi Invalidski odbojkaški klub Zagreb u suradnji s HCR-om, Uredom za razminiranje VRH, Zakladom Hrvatska bez mina, udrugom Mine Aid i klubovima Hrvatskog saveza sjedeće odbojke.
Nakon prošlogodišnje kampanje «Zajedno za Hrvatsku bez mina» održane u Šibeniku, predstavništvo Kluba sjedeće odbojke predložilo je svoga susjeda, Drniš, kao kandidata koji će ugostiti ovo događanje i plan je uspješno ostvaren.
Drniško područje još je uvijek dosta pogođeno problemom mina, ukupno 11,8 kilometara kvadratnih pod minski sumnjivim je «pokrivačem», što je najviše u Šibensko-kninskoj županiji. Problem mina obuhvaća cijelu Republiku Hrvatsku, ukupno deset županija i 78 gradova i općina. Svrstava je to u krug zemalja koje u svijetu imaju najveći broj stradalnika te time i znatno veću potrebu za podrškom i pomoći oko edukacije stanovništva i reintegracije preživjelih, njihovih obitelji i zajednice u kojoj žive.

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

Foto: Darija Matić

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background