Vinogradari moraju prijaviti prodaju grožđa

- 10. rujna 2013.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju vinogradari više ne moraju tražiti rješenje Poljoprivredno savjetodavne službe kako bi legalno prodavali svoje grožđe. Prestala je obveza ishođenja rješenja o prometu grožđa.
Od ove godine vinogradari prije berbe odnosno prodaje grožđa dužni su javiti se u regionalni ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi u Šibeniku, koja će na njihov zahtjev izdati potrebnu dokumentaciju.
Kako nam je kazao Mario Tomić viši stručni savjetnik Poljoprivredno savjetodavne službe vinogradari će dobit dokumente koje moraju ispuniti za svakoga kupca kojemu prodaju svoj proizvod, na način da jedan primjerak ostaje proizvođaču, drugi kupcu a treći su dužni vratiti Agenciji.
Svaki dokument je označen brojevima i koliko ih vinogradar zaduži, toliko ih mora i vratiti.
Prateće dokumente u Agenciji, koji se ne naplaćuju, može zatražiti isključivo nositelj OPG–a ili njegov opunomoćenik, koji mora imati ovjerenu punomoć kod javnog bilježnika, pojasnio je Mario Tomić.

Berba grožđa ove godine, očekuje se, kasniti će i do tri tjedna. Rok berbe utvrđuje se kontrolom sladora i kiseline zavisno o sorti.
Prošle godine merlot inače sorta koja prva dozrijeva u Promini je pobran već koncem kolovoza. Ove godine merlot još nije spreman.
Inače je godina dobra, kazao je Mario Tomić, osim na pojedinim mikro-lokacijama gdje su neke sorte oštećene dugotrajnim kišama još u vrijeme cvatnje. U Promini su to Merlot i Maraština, dok Plavina i Debit su u jako dobrom stanju.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background