Građani se pozivaju na oprez: u Drnišu pronađena crna udovica

- 10. rujna 2013.

Građani se pozivaju na oprez jer je na području Drniša pronađena crna udovica.
Zabrinuti mještanin koji ju je pronašao u svojem vrtu, pauka je jutros u tegli donio na drnišku hitnu pomoć. Prilikom hvatanja u teglu na svu sreću nije nikoga ubola.
Od doktorice Blaženke Topčić voditeljice Dežurne službe pri Domu zdravlja Drniš doznajemo kako oni nemaju protuotrov, odnosno serum kojega treba primiti nakon uboda. Procedura je takva da pacijente koji su pretrpjeli ubod hitno šalju u Šibenik.

Crna udovica najotrovnija je vrsta pauka na našem području čiji je otrov, za usporedbu, čak 15 puta jači od onog zmije čegrtuše, a često se pojavljuje u ovo doba godine.
Tijekom srpnja i kolovoza je najopasnija jer joj je tada vrijeme parenja.
Crna udovica po svojoj prirodi nije agresivan pauk, do uboda dolazi kada je čovjek ugrozi pa se ona instinktivno brani ispuštanjem otrova.
Opasna je samo ženka ovog otrovnog pauka, koja je puno veća od mužjaka, jer jedino ona može probosti čovjekovu kožu. Osim toga, mužjaci nakon parenja ugibaju tako da ih ni nema mnogo.

Kako prepoznati crnu udovicu?
Tijelo je baršunastocrne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje.
Otrov koji izlučuje crna udovica vrlo je opasan – napada živčane stanice i zato izaziva nepodnošljivu bol. Bol se od mjesta uboda širi prema okolnim limfnim čvorovima, a nastaje tek 20 do 30 minuta nakon uboda.
Ljudi često ni ne primijete ubod jer on ne boli. Što prije treba potražiti liječničku pomoć.

Pauka pustiti na miru
Crna udovica obično se može pronaći uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u dupljama drveća, pri dnu panjeva i mladih izbojaka maslina u opožarenim maslinjacima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji, šikari, i to naročito u krajevima sa zemljom crljenicom.
Često se zadržava i na duže vrijeme parkiranim građevinskim strojevima i napuštenim vozilima, garažama, dvorištima, stajama, šupama, vanjskim zahodima.

Ukoliko ugledate pauka, savjetuje se da ga pustite na miru, a dezinsekcija se preporuča jedino ako se nastanio u stambenim objektima.
Nije pametno hvatati crne udovice i stavljati ih u različite posudice, kao što to rade mnogi, jer se tako izlažu nepotrebnom riziku.
Crna udovica hrani se stonogama, skakavcima, gusjenicama, komarcima i drugim kukcima.

crna-udovica-1

crna udovica 2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background