Večeras u muzeju izložba “Srednjovjekovne utvrde na Krki”

- 18. srpnja 2018.

Večeras se u Gradskom muzeju Drniš, održava izložba pod nazivom “Srednjovjekovne utvrde na Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja”. Izložba je rezultat projekta „Identifikacija, evidentiranje i digitalizacija arhivskog gradiva o rijeci Krki i njezinom porječju“ koji zajednički provode Javna ustanova Nacionalni park Krka i Državni arhiv u Šibeniku.

Otvaranje izložbe biti će u 20 sati, a izložbu će okupljenim posjetiteljima predstavljati ravnateljica Državnog arhiva Šibenik, Nataša Mučalo, te Nataša i Joško Zaninović iz Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Ova tema zanimljiva je sama po sebi jer se na Krki nalazi najveći broj utvrda. Od njezina izvora do ušća, dakle cijelom dužinom njezina toka postoji čak njih sedam – Bogočin, Trošenj, Nečven, Kamičak, Ključica, Rogovo i Uzdah kula.

Nataša Mučalo iz Državnog Arhiva Šibenik kazala nam je nešto više o izložbi.

-Riječ je o zajedničkom projektu JU NP Krka i Državnog arhiva u Šibeniku s namjerom predstavljanja rezultata istraživanja koja posljednjih nekoliko godina provodimo što zajednički, što svaka ustanova za sebe. JU NP Krka sustavno provodi istraživanja srednjovjekovnih utvrda u obuhvatu nacionalnog parka. Dakle izložba se bavi samo utvrdama u obuhvatu nacionalnog parka, što arheoloških istraživanja, geodetskih snimanja, arhitektonskih snimanja i konzervatorskih radova.

Kazala nam je i kako se u priču o utvrdama na Krki uključio Državni arhiv u Šibeniku.

-Državni arhiv u Šibeniku se uključio na način da provodi istraživanja arhivskog gradiva, dakle povijesnih izvora. Na taj način upotpunjuje one podatke koje nam daju materijalni ostaci.

V.D. ravnatelja Gradskog muzeja Drniš, Davor Gaurina također nam je predstavio večerašnju izložbu.

-Izložba obrađuje utvrde Ključica, Nečven, Čučevo, Trošenj, Kamičak, Bogočin, te naše utvrde koje manje više svi znamo. Došlo je do nekih novih spoznaja koje će biti predstavljene.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background