Večeras izložba “Kako živi narod”

- 11. rujna 2018.

Danas će se u 18 sati otvoriti izložba Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti. Radi se o poučnoj izložbi koja je autorski rad umjetnice Kristine Leko i njezinih suradnika. Izložbu će u ime autorice predstaviti Jozefina Ćurković iz Otvorenog likovnog pogona Zagreb, a na predstavljanju izložbe će sudjelovati i nekoliko drniških obitelji.

Izložba predstavlja osam posve običnih obitelji, šest iz Hrvatske i dvije iz BiH, a nadahnuta je knjigom Rudolfa Bićanića “Kako živi narod – život u pasivnim krajevima” iz 1936. godine. Izašavši iz zatvora u kojem je zbog kritičkog pisanja o ekonomiji i političkog djelovanja među seljacima proveo tri godine, Bićanić je mjesecima pješice putovao po pasivnim krajevima Banovine Hrvatske te podrobno zabilježio društveno-ekonomske odnose i životne prilike krizom osiromašenog stanovništva.

Osamdeset godina poslije, umjetnica Kristina Leko putovala je istim krajevima kao i Bićanić, od Livna, preko zapadne Hercegovine, Like, Dalmatinske zagore, zaleđa i otoka, razgovarala s ljudima te na Bićanićevom tragu zabilježila životne okolnosti i aktualne društvene i ekonomske probleme. U Drnišu će biti prikazan jedan segment izložbe vezan uz Dalmatinsku zagoru i zaleđe. Izložbu nam je najavila kustosica Gradskog muzeja Drniš, Antonia Tomić.

-Radi se o edukativno-dokumentarnom umjetničkom projektu kroz koji se nastoji propitati život današnjice u krajevima koje se smatra pasivnima. Uz izložbu će se održati i radionice sa srednjoškolskom djecom, a vodit će ih Veronika Šindilj. U izložbi sudjeluju obitelj Zvone Marina i Jelice Hamer, ali i Tomislav Ožegović kao predstavnik Braniteljske zadruge.

Izložba će biti otvorena u 18 sati, a moći ćete je pogledati sve do 30. rujna.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian