Petropoljci proslavili blagdan Male Gospe

- 10. rujna 2018.

Petropoljci, vjernici Župe Porođenja Blažene Djevice Marije Gradac proslavili su blagdan svoje Zaštitnice Male Gospe, a Općina Ružić Dan općine.

  • SVEČANA SJENICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE RUŽIĆ

Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u općinskoj vijećnici u Gradcu.
Okupljenima se obratio načelnik Ante Pijuk (HDZ):
– ‘Od Gospe do Gospe u Općini Ružić izvršena je konstruktivna sanacija vatrogasnog doma u iznosu 720.000 kn u Kljacima, uređena je nerazvrstana cesta u Gornjem Gradcu u dužini 2 km i u iznosu od 820.000 kn, izvršena je nabava stolarije u bivšoj školi u Umljanovićima u iznosu od 55.000 kn, uređen je okoliš bivše osnovne škole i antimalarične stanice u Otavicama u iznosu od 130.000 kn, u Mirloviću je uređena bivša škola, investicija od 40.000,00 kn, izgrađeno je spomen obilježje Anti Toniju Meštroviću, našem vitezu, u Otavicama u iznosu od 120.000 kn, izrađen je parcelacijski elaborat za gospodarsku zonu, stambenu zonu i dječje igralište na lokacijama Midenjak i Gaj u Ružiću a čeka se na sastanak u Ministarstvu državne imovine na temu darivanja zemljišta. Izrađen je geodetski snimak nogostupa u Gradcu, te izrađeno idejno rješenje, a izrada glavnog projekta je pri kraju.
Izrađen je projekt energetske obnove za školu u Čavoglavama koja je nažalost zatvorena prije neki dan, rješavaju se imovinsko pravni poslovi.
Izrađen je geodetski snimak zemljišta oko zgrade općine i također je u tijeku rješavanje imovinsko pravnih poslova, ide se na projekt uređenja trga ispred općine.
Sa HEP-om je pokrenut projekt rekonstrukcije dalekovoda 10/35 Ružić – Cecela a preko tvrtke Rad ide prijava projekta izgradnje vodovoda Drvenjak – Mirlović Polje.
Također je u postupku prikupljanje ponuda za tribine i ogradni zid na igralištu u Moseću.
U svibnju mjesecu potpisan je ugovor za gradnju vrtića u iznosu od 5.941.000 kn, provedeno je prethodno savjetovanje, natječaj je u tijeku.
Također u petom mjesecu od Ministarstva rada dodijeljen je ugovor za program Zaželi -pomoć starijima i nemoćnima osobama u iznosu od 2.855,000 kn, natječaj je u tijeku, biti će zaposleno 20 žena za skrb za stotinu korisnika.
Odrađeni su javni radovi u iznosu od 448.000 kn u periodu od 12- 5 mjeseca, zaposleno je bilo 17 djelatnika.
Donesene su izmjene prostornog plana za konkretno preko četrdeset zahtjeva. Po prvi put općina je dobila sredstva na natječaju Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i to 280.000,00 kn za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, natječaj ide nakon rebalansa u iznosu od milijun kuna. Isplaćene se potpore studentima, đacima, srednjoškolcima i vrtićanima u iznosu od 165.000 kn.
Isplaćena je pomoć za sklopljene brakove i novorođenu djecu u iznosu od 50.000.00 kn, sufinanciran je prijevoza srednjoškolaca u iznosu od 70.000,00 kn godišnje, udruge u kulturi dobile su iznos od 30.000,00 kn a sportskim udrugama isplaćeno je 24.000,00 kn.
Fokus mene i mojih suradnika kao i vladajućih vijećnika ostaje na sprečavanju štetnih demografskih trendova u Općini Ružić
Iako svjesni da nam statistika ne ide u prilog jer svaku godinu imamo veći broj umrlih na području naše dvije župe nego rođenih nastojat ćemo raditi one projekte koji su fokusirani na mlade, obitelji i djecu, kako bi im pokušali osigurati što kvalitetniji život u Općini Ružić, kazao je načelnik Ante Pijuk.

Sjednici je nazočio župan Goran Pauk koji je kazao kao je Šibensko kninska podržava općinsko vodstvo u svojim nastojanjima da poginu razinu kvalitete života u kraju koji obiluje gospodarskim i poljoprivrednim potencijalom. Gospe istaknuvši kako su u tijeku radnje koje prethode izmjenama i dopunama prostornog plana koje su preduvjet za gospodarski razvoj cijele županije.
„Kao župan, uvijek ističem kako mi je ravnomjeran razvoj svih dijelova naše županije izuzetno važan i sa svojim suradnicima radim i nastavit ću raditi na njemu. Budućnost ovog dijela naše županije je u poljoprivredi i stočarstvu za čiji razvoj ovdje postoje izvrsni uvjeti, a koji mladim obiteljima mogu osigurati posao i egzistenciju. Šibensko-kninska županija je kroz Program potpora poljoprivredi za prijavljene i odobrene zahtjeve s područja Općine Ružić u ovoj godini, do sada izdvojila 68.000,00 kn uglavnom za stočarski sektor, a iz Programa razvoja lovstva izdvojeno je oko 12 000 kuna.“, kazao je župan.
Uz petropoljske vijećnike prisutni su bili i dožupanica Darija Puljić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, zamjenika načelnika Promine Žarko Duvančić, direktor drniškog RAD-a Davor Jakelić, ravnateljica Dječjeg vrtića Drniš Niveska Vlaić i brojni drugi a nakon sjednice brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće u Ružiću kod spomenika podiguntog u spomen na poginula petropoljska branitelja u Domovinskom ratu te u sjećanje na preko četiri stotine ubijenih hrvatskih vojnika i civila Drugog svjetskog rata i poraća.

  • PUČKA FEŠTA 

Na sam blagdan Male Gospe, svečanu svetu misu predvodio je fra Kristian Stipanović, gvardijan samostana Sv. Franje u Imotskom.
Subotnji popodnevni sati bili su rezervirani za tradicionalnu pučku feštu pod nazivom „Pitaju me odakle si mala – Petropoljka bila i ostala“. Popodnevni dio proslave započeo je svetom misom u župnoj crkvi nakon koje je uslijedio mimohod kulturno-umjetničkih društava od crkve do igrališta osnovne škole u Gradcu gdje se odrala smotra folklora.
Osim domaćina Etno udruge Petrovo Polje, sudjelovali su KUD Hutovo iz BiH, društva iz Dicma, Sinja, Škabrnje, Knina, Vukšića , te Župa Kljaci. Za vrhunsku zabavu uz spektakularan vatromet pobrinuli su se u noćnim satima ‘Sinovi Hercegovine’ koji su atmosferu podignuli do usijanja.

  • TURNIR U MALOM NOGOMETU 

Povodom dana općine Ružić i blagdana Male Gospe, na igralištu u Gradcu odigran je još jedan turnir u malom nogometu.
Pred oko 500 gledatelja slavila je ekipa MOSEĆ GRADNJA ELEZ, koja je u fantastičnoj utakmici punoj preokreta, nakon ruleta šesteraca pobijedila ekipu MNK OTAVICE.
Obje ekipe sastavljene su kao miks domaćih – prvoligaških – reprezentativnih igrača i kao takvi krcate tribine su uživale u malonogometnim potezima, atrakcijama.
Poveli su Mosećani 1:0 golom Znaora, pa 2:1, zatim Otavčani nakon time outa ubacuju fantastičnog Gudelj Velagu na poziciju pivota, koji preokreće na velikih 4:2 za svoju ekipu, 10tak minuta prije kraja, što se u tim trenucima činilo nedostižnim za Mosećane.
No tada oni visokim presingom nakon dvojbenog slobodnjaka i još jednog gola izjednačuju na 4:4.
U penalima Moseć promašuje prvog, Otavčani drugog, trećeg oboje zabijaju i u trećoj seriji raspucavanja Matas bravurozno brani za veliko slavlje Mosećana, trofej i nagradu od 12000 kn, koji su bučno slavili karuselom i sirenama oko Petrova polja, i uz pjesmu koja je odzvanjala do jutarnjih sati, s južne strane Čikole.
Utakmica je profesionalno snimana s 2 kamere i dronom u HD rezoluciji zahvaljujući Ivica Dugeč kojeg su angažirali finalisti.
U utakmici za 3. mjesto MNK SVILAJA je tijesno pobijedila domaće ČAROBNJAKE s 2:1.
U susretu župa slavila je Župa Gradac predvođena talentiranim Otavčancem Dujom Gabrilovićem koja je s 3:1 pobijedila vršnjake iz Kljaka.
Sve utakmice su sudili Domazet i Cikojević.
Generalni sponzor turnira bila je općina Ružić, koja je uz Trac Caffe Gradac i Tonog Pastuovića – Ćiru iznijela najveći teret ovogodišnje organizacije – priopćio je MNK Otavice.

NK OTAVICE:
Božo Gabrić, Mario Meštrović, Luka Aničić, Slobodan Gudelj Velaga, Fabijan Čukelj, Mislav Kustura, Mirko Jurjević, Marin Jurjević, Dino Velimirović
Voditelj: Marijan Saša, Ivan Cigić
MOSEĆ GRADNJA ELEZ:
Mario Županović, Željko Franić, Ivan Krešimir Caktaš, Saša Babić, Zvone Teklić, Petar Knežević, Ante Kosor, Josip Radić, Damir Znaor, Anto Palavra, Marinko Šamija, Mirko Milaković, Valerio Jurić
Voditelj: Marinko Elez, Joso Elez
MNK SVILAJA:
M. Matas, I. Pogančić, S. Čipčić, R. Buzov, M. Braović, B. Kalaš, L. Grubišić, J. Mihovilović, R. Kurtović
Voditelj: Goran Stanković GS, Mirko Buzov
ČAROBNJACI:
K. Šućur, I. Šakić, T. Milaković, M. Pijuk, J. Pućo, A. Marijanović , K. Kunčević, I. Pastuović
Voditelj: Tomislav Čajić, Kristijan Pućo
FAIR PLAY: Čarobnjaci
NAJBOLJI IGRAČ: Zvone Teklić – MOSEĆ GRADNJA ELEZ
NAJBOLJI STRIJELAC: Slobodan Gudelj Velaga – MNK OTAVICE
NAJBOLJI VRATAR: Božo Gabrić – MNK OTAVICE

Više fotografija na Facebook profilu Radio Drniša


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian