Usvojen rebalans proračuna za 2017. godinu

- 14. prosinca 2017.

Foto: Radio Drniš

Gradsko vijeće Grada Drniša na sinoćnjoj sjednici većinom glasova usvojilo je prve Izmjene i dopune plana Proračuna za 2017. godinu .
Proračun je korigiran za 33,3 posto. Planiran je u visini od 39 milijuna i 453 tisuće kuna, a jučer usvojenim izmjenama ovogodišnji proračun sveo se na 26 milijuna i 296 tisuća kuna, odnosno manji je za 13 milijuna i 157 tisuća kuna.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja kazao je kako je proračun u sebi sadržavao neke projekte prijavljene tijekom ove godine na fondove Europske unije, i to na fond za ruralni i fond za regionalni razvoj, ali nisu se realizirali, odnosno aplicirani su bez povratne informacije jesu li prošli ili ne. Taj prihod kao i sredstva za njihovo sufinanciranje su planirani u ovogodišnjem proračunu, i rebalans se uglavnom na to odnosi ali i na još neke očekivane, a nerealizirane prihode.

HNS-ova Vlatka Duilo kazala je kako su se obistinila njezina predviđanja da je proračun predimenzioniran, prenapuhan i predizborni. Istaknula je kako se u pravilu zadnjih nekoliko godina proračun uvijek korigira za 20 posto i više. Dodala je kako europski projekti bez naznaka hoće li biti odobreni ili ne, nisu ni trebali biti u proračunu nego po eventualnom odobrenju ili potpisanom ugovoru trebalo je ići u proračunski rebalans.
– ‘Ujedno rashodi su veći od prihoda a minus u proračunu iz godine u godinu raste. Pretprošle godine je bio oko 400 tisuća kuna, prošle oko 700 tisuća, a sad smo na milijun i 100 tisuća kuna. Ipak, vidim i racionalizaciju ali ona je po meni stigla kasno. Pohvaljujem smanjenje troška javne rasvjete za 300 tisuća kuna i nadam se da ćete u ovom pravcu i dalje ići. Međutim ja neću podržati nijedan proračun sa predznakom minus. Za četiri proračunske godine od 8 milijuna kuna plusa stigli smo do milijun kuna minusa i to sve govori. Županijski proračun npr. ima odstupanja u visini od 2 ili 3 posto. Projekcija promašena za 30 posto je fijasko’, kazala je Duilo.

– ‘ Proračun je plan, ta je projekcija podložna promjenama. Nitko danas ne može tvrditi da će projekti koji će biti nominirani u narednoj godini ujedno i proći. Za pojedine projekte prilikom prijavljivanja pravila su takva da se sredstva u proračunu trebaju unaprijed planirati i mi smo to učinili. Nisu za sve prijave uvjeti isti i ne provodi ih isto tijelo. Tako u proračunu za 2018. godinu nismo uvrstili sredstva za projekte iz ruralnog razvoja. Prisutni minusi nisu otišli u vjetar. Nešto smo ovih godina radili i gradili. Put racionalizacije će stvari na rashodovnoj strani pomaknuti na bolje, replicirao je gradonačelnik Begonja.

Duilo je kazala i kako na rashodovnoj strani davanja za plaće su rasla sa šest na osam milijuna kuna.
– ‘Sedamnaest je novozaposlenih radnika, 96 ljudi iz proračuna prima plaću, od kojih su neki stranački uhljebljeni pred izbore’, istaknula je oporbena vijećnica a gradonačelnik Begonja odgovorio:
– Ne znam o čemu govorite, moram provjeriti kod proračunskih korisnika o broju novozaposlenih. U gradskoj upravi je četvero novih djelatnika, u JVP šest ali nakon što su dva prestala sa radom’.

Iz NLM Ante Čupić upozorio je da čak 37 posto proračuna odlazi a plaće, što je previše a istovremeno poticaji u poduzetništvu i poljoprivredi su premali.

Ivica Kosor iz HSLS-a kazao je kako je ovo jedini slučaj u Hrvatskoj da se za čak 30 posto pogriješilo u planiranju proračuna,
– ‘Za nevjerojatnih 53 posto manja je pomoć iz inozemstva nego što je to bio plan, ili još gore ukupni prihodi poslovanja predlažu rebalansom za više od 30 posto nego što je bilo planirano. Ovo je neozbiljno i prema nama i prema građanima’, ustvrdio je Kosor.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background