Usvojen Proračun Grada Drniša za 2018. godinu

- 14. prosinca 2017.

Foto: Radio Drniš

Gradsko vijeće usvojilo je Proračun Grada Drniša za 2018. godinu u visini od 32 milijuna i 536 tisuća kuna što je gotovo 7 milijuna kuna manje od odnosu na proračun planiran za 2017. godinu, odnosno 6 milijuna je kuna veći u odnosu na korigirani ovogodišnji proračun prethodno usvojen većinom glasova na istoj sjednici.
Gradonačelnik Begonja je kazao:
– U odnosu na proračun za 2017. ovdje nisu sadržani projekti koje smo prijavili na fondove EU a koji još nisu obrađeni. U ovom trenutku je teško predvidjeti hoćemo li iz Fonda za fiskalno poravnanje dobiti onoliko koliko se mi nadamo pa je s tim u vezi primijenjena konzervativna metoda izračuna planiranja poreznih prihoda a što ovisi o puno faktora. No u slijedećoj godini očekujemo u ukupnoj masi manje prihoda nego u 2017. godini, izuzev kapitalnih ulaganja, naravno ukoliko se prijavljeni projekti pozitivno riješe, kazao je Begonja.

Nezavisna lista mladih imala je amandmane koje je predstavio vijećnik Ante Čupić,
– Besplatni udžbenici za sve drniške osnovnoškolce predstavljaju pronatalitetnu, odnosno demografsku mjeru, a Grad je već polako započeo s time, kad su za ovu školsku godinu kupljeni udžbenici za sve učenike prvog razreda osnovne škole. Škola broji oko 50 učenika, trošak kompleta udžbenika za niže razrede je 750 kuna a za više oko 900 kuna. Nisu to mala sredstva, samo za niže razrede to je na razini 2018. godine 175 tisuća kuna.
Slijedeće godine izlaze novi udžbenici i te knjige bi na revers davali učenicima koji bi ih na kraju školske godine za slijedeću generaciju. Tu stavku bi uzeli sa stavke građenja objekata odnosno uređenja gradskih ureda koja iznosi 900 tisuća kuna. 
Drugi amandman ticao se subvencija trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora. Plan je 15 tisuća kuna a amandmanom NLM tražila je povećanje na 165 tisuća kuna, smanjenjem sa iste stavke,
– Turistički zamah je ono što se događa u dalmatinskom zaleđu i potrebno je ojačati poziciju na tržištu, te da potaknemo građane da se bave turističkim aktivnostima poticajima za opremanje objekata. Krajem 2016. godine na području Drniša postojalo je samo 33 smještajna objekta s 82 smještajne jedinice, što je premalo. Drnišani se sve više odlučuju na adaptaciju kuća i pripremanje objekata za turističku djelatnost, no mnogo je neodlučnih upravo zbog financija. Poticanjem otvaranja novih smještajnih kapaciteta kroz sufinanciranje opremanja objekata, direktno se potiče turistički, ali i cjelokupni razvoj Drniša – kazao je Ante Čupić .
Treći amandman su kapitalne pomoći trgovačkim društvima izvan javnog sektora u visini od 200 tisuća kuna a planirano je ništa,
– Predlažemo uvođenje poticajne mjere za otvaranje novih tvrtki i obrta i to s 10 tisuća kuna poticaja po svakom zaposlenom s prebivalištem u Drnišu uz oslobađanje komunalnog doprinosa i jednogodišnje oslobađanje plaćanja komunalne naknade. Malo i srednje poduzetništvo temelj je razvoja svakog društva te moramo poraditi na poticanju istog kako bismo se napokon pokrenuli s mrtve točke – kazao je Čupić.

Gradonačelnik Begonja je o amandmanima kazao:
– Pod tim kontom sa kojega bi vi skinuli novce su naše ugovorne obveze za europske projekte i za reciklažno dvorište. Ugovore smo potpisali, naš dio moramo isfinancirati. To što se nominalno naziv konta zove čini mi se uređenje prostorija ne znači da ćemo mi nešto uređivati u gradskoj upravi – jer nećemo. Sva tri amandmana su mi neprihvatljiva, kazao je nakon što je svaki pojedini razlog obrazložio, gradonačelnik Begonja, sa kojim se djelomično složila HNS-ova Vlatka Duilo,

– Amandmani nisu loši ali stavka sa koje bi vi skinuli novce je potpuno promašena. Ovo je jedna od rijetkih stavki s kojom ćemo ostvariti nekakav dobitak, sa malo novaca dobiti ćemo puno. Očekivala sam da će u prijedlogu amandmana biti možda da za 175 tisuća kuna koliko treba za udžbenike da se npr. odreknemo vijećničkih naknada. Ne podržavam amandmane i neću glasati za njih iako su na tragu mog predizbornog programa, koji je sadržavao jedan skup mjera .putem kojih bi mi kao jedinica lokalne samouprave bili primamljiviji za život, kazala je Duilo.

Za riječ se javila i HDZ-ova vijećnica Nikolina Andabaka Sučić, inače nastavnica, koja je upozorila da nije istina da se dogodine udžbenici mijenjaju.
– Ujedno udžbenici, pogotovo od prvog do četvrtog razreda, su radne knjige koje se ne mogu ponovno koristiti, kazala je Andabaka Sučić.

– Nije uopće bitno mijenjaju li se ili ne, iako meni je četvero učitelja to potvrdilo. Bitno je da budu besplatni, referirao se Ante Čupić NLM.

U raspravi za riječ se javio i HSLS-ov Ivica Kosor:
– Ne treba mudrovati, nego podržati kolegu Čupića jer je amandman realan i ja ću ga podržati. Zašto ne bi sredstva uzeli sa stavke Festivala pršuta on nema nikakav smisao, što je trebao je postigao. Naši pršutari niti su zahvalni što im je sve besplatno, niti što se uopće takva manifestacija organizira a cijela gradska uprava gotovo samo na tome radi kad se rujan približi. Pršutari uopće nisu za suradnju bez obzira gradonačelniče kolika je jaka vaša želja za organizacijom – kazao je Kosor.

– Konto se greškom tako zove ‘Ulaganja na građevinskim objektima, uredski prostori grada’ – svih 900 tisuća kuna na tom kontu su naši udjeli za sufinanciranje projekata – pojasnila je pročelnica za financije Ivana Sučić.

Rasprava o proračunu trajala je gotovo sat vremena. Amandmani su odbijeni većinom glasova a proračun većinom usvojen.

Detaljan proračun možete pronaći na stranici www.drnis.hr


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background