Uspješan nastup drniških pršutara u Tinjanu – Delicije Maran šampion!

- 18. listopada 2019.

Na 13. Internacionalnom sajmu pršuta koji se od petka do nedjelje održava u Tinjanu u Istri Delicije Maran iz Trbounja osvojile su titulu šampiona u kategoriji drniškog pršuta, pršutana Smjeli iz Dugopolja u kategoriji dalmatinskog pršuta, te pršutana Selo Mekiši u kategoriji istarskog pršuta – ujedno proglašena i šampionom sajma.

Nagrađeno je čak 38 od ukupno 43 pršuta u konkurenciji, dok prošle godine među 35 ocjenjivanih pršuta zlatom je bilo nagrađeno njih 12, pa je više nego očit napredak u kvaliteti rezultirao više nego trostrukim brojem zlatnih odličja – javlja Glas Istre. (https://www.glasistre.hr/)

Uoči podjele odličja najboljim pršutarima, predsjednica ocjenjivačke komisije Blanka Sinčić Pulić iz Udruge senzornih analitičara Gustus izvijestila je da su na ocjenjivanju bila 43 pršuta, te da se ocjenjivao vanjski izgled pršuta, zatim dvadesetak organoleptičkih svojstava narezane fete pršuta, i na kraju izgled i miris načetog pršuta na stalku. “Kvaliteta iz godine u godinu raste pa tako ove godine imamo 38 zlatnih medalja odnosno 95 posto, pet srebrnih i nijedne bronce”, izvijestila je Sinčić Pulić.

Osim šampionskim titulama nagrađenih pršutana, zlatnim medaljama nagrađene su za istarski pršut pršutane Milohanić i Antolović iz Tinjana, Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, Buršić iz Vodnjana, Pisinium iz Pazina i Dujmović iz Kringe.
Za dalmatinski pršut još pršutane Braća Pivac iz Vrgorca i Mijukić iz Runovića.
Za drniški pršut Bel Cro Trade iz Miljevaca te Dim-Mes iz Čavoglava.
Za krčki mesnica Žužić iz Krka.
Za nedimljeni pršut bez kože zlatne su medalje dobile pršutane Dujmović iz Kringe, Tomaso iz Vošteni kod Sv. Lovreča, Jelenić iz Sv. Petra u Šumi, Antolović iz Tinana, Franjul iz Sv. Petra u Šumi, Buršić iz Vodnjana, Compari iz Pule i Erman iz Žminja.
Za nedimljeni pršut s kožom zlatne medalje dobili su slovenske pršutane Peloz i Kras, Roca iz Stankovaca kod Zadra, španjolska pršutana Viejo Jamon iz Salamance, i Žito iz Čepina kod Osijeka.
U kategoriji dimljenih pršuta zlatne su medalje pak dobile pršutane Mrki i Nira iz Pakovog Sela, OPG Reljanović iz Otavica, Perajica iz Unešića, Lukin iz Zadra, Roca iz Stankovaca, Braniteljska zadruga Lemeš iz Drniša, Porcus iz Konjevrata, OPG Ferbežar iz Otoka, ZERO HAM iz mađarskog Hajduduroga, te OPG Goran Jančo iz Punitovaca – javlja Glas Istre. https://www.glasistre.hr/istra/u-tinjanu-otvoren-13-internacionalni-sajam-prsuta-capelli-nema-turizma-bez-gastronomije-ni-gastronomije-bez-prsuta-599790

FOTO: N. Lazarević za Glas Istre

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background