Uslijed velikih oborina u Trbounju se otvorio ponor!

- 26. veljače 2013.

Nakon velikih kiša koje su natopile ovdašnje krško porozno tlo u naselju Čupići u Trbounju, kod bivšeg rudnika boksita otvorio se tijekom noći ponor dubok oko 50 te dug oko 70 metara.
Uslijed propadanja tla došlo je i do puknuća vodovodne cijevi pa je zaseok Čupići ostao bez pitke vode. Djelatnici RAD-a rješavaju problem.
Zima je ove godine izrazito kišna. U dijelovima Dalmacije u prva dva mjeseca palo je oko 500 mm oborina, što je gotovo polovica oborinskog prosjeka za čitavu godinu.
Ogromna jama nalazi se tek nekih dvjestotinjak metara oko kuća u zaseoku Čupići. U blizini je i divlji deponij građevinskog i drugog otpada, a vidljivo je i okno starog rudnika. 

Kako nam je kazao gradonačelnik Drniša Josip Begonja stručne službe grada su izišle na teren zajedno s vatrogascima.

– “Kao znak upozorenja za sve građane, posebno one znatiželjne koji će otići pogledati jamu postavit će se trake koje će upozoriti na potencijalnu opasnost nastalu otvaranjem ovog kratera. Razmatraju se i druge mogućnosti upozorenja i zaštite prilaza. Alarmirat ćemo i nadležne županijske službe, o ovom nesvakidašnjem događaju. Poznato je da je riječ o rudarskom kraju postoje razni tuneli i potkopi koji su se možda urušili zbog kišama natopljenog tla”, kazao je gradonačelnik Begonja.

Iz gradske uprave mole sve građane posebno s područja Trbounja da se ne približavaju navedenom mjestu jer postoji mogućnost i daljnjeg odronjavanja tla.

Trbounje jama 1

Trbounje jama 2

Trbounje jama

Trbounje jama 3

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian