Udruga ‘Žena’ iz Drniša provodi tri projekta vrijedna tri milijuna kuna

- 15. svibnja 2018.

Tri projekta vrijedna gotovo 3 milijuna kuna trenutno provodi udruga ‘Žena’ iz Drniša a financiraju se europskim novcem.

Iz Europskog socijalnog fonda financira se projekt ‘MA DA – Mladi, A Društveno Angažirani’ u partnerstvu s Veleučilištem ‘Marko Marulić’ iz Knina. Projekt traje 18 mjeseci, a sufinanciraju ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade RH u ukupnom iznosu od 899.108,92 kuna.

Cilj projekta je uspostavljen održivi program društveno korisnog učenja na Veleučlištu ‘Marko Marulić’ u Kninu u cilju osnaživanja lokalnih organizacija civilnog društva koje se bave ruralnim razvojem – kazano je na prezentaciji projekata.

– ‘Europski socijalni fond je izuzetno velika mogućnost za određene skupine građana a najviše za teže zapošljive, dakle ili nisu dovoljno obrazovane, ili su im znanja i iskustva zastarjela u odnosu na trendove u društvu’, kazala je ispred udruge ‘Žena’ Aleksandra Janjić.

– ‘ Provedba projekta uključuje same studente u život zajednice. To je nešto novo. Naš program se veže uz rad LAG-a, koji se bavi operativnim programom ruralnog razvoja. Na ovaj način ćemo 14 studenata osposobiti za izradu i provedbu EU projekata, koje će oni povezati za već stečenim znanjem o stočarstvu krša, prehrambenoj tehnologiji. Tako će lokalnim OPG-ovcima kroz LAG-ove pomagati u pripremi i provedbi projekata europske unije, što znači da više neće morati skupo plaćati konzultante nego će imati besplatnu podršku studenata s jedne strane a s druge sami studenti će steći dodatna znanja koja će im pomoći pri zapošljavanju po završetku školovanja’ – istaknula je Janjić.

Prezentiran je i projekt ‘Bolja starost’ koji se financira iz Programa ‘ZAŽELI- Program zapošljavanja žena’. Cilj projekta je povećati zapošljivost teže zapošljivih žena uz povećanje razine kvalitete života starijih osoba u nepovoljnom položaju na širem drniškom području. Kroz projekt će se zaposliti 10 teže zapošljivih žena na način da će skrbiti za 48 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Projekt se financira u iznosu od 1.486.705,60 kn te traje 30 mjeseci, a provodi se u partnerstvu s HZZ Područni ured Šibenik te Centrom za socijalnu skrb Drniš.

Udruga ‘Žena’ provodi još jedan projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom ‘Klub za zapošljavanje žena 45+’ ima za cilj povećanje zapošljivosti žena starijih od 45 godina kroz jačanje njihovih kompetencija u skladu s potrebama lokalnog tržišta rada putem organiziranja rada Kluba za zapošljavanje žena starijih od 45 godina.

Realizira se u sklopu poziva „Lokalne inicijative za zapošljavanje – faza III“,  u iznosu od 854.048,56 kn.

Kroz ova tri projekta udruga zapošljava 15 žena.

– ‘Još dva projekta udruga ‘Žena’ ima u pripremi, jedan je već napisan i čeka se odluka, drugi je u procesu izrade, što je primjer kako relativno mala udruga može povući velika sredstva, ako možemo mi mogu i ostali. Hrvatska ima na raspolaganju 10 milijardi eura ako ne iskoristimo taj novac morati ćemo ga vratiti a dio sredstava je baš usmjeren na socijalno isključene skupine koje se teško zapošljavaj, na osposobljavanje,  i na zapošljavanje’ , rekla je Janjić.

Udruga “Žena” osnovana je 2002. Godine. Cilj osnivanja je razvijanje i poticanje aktivnosti u zajednici koje pridonose boljoj kvaliteti života u zajednici posebno ranjivih skupina kao što su starije osobe i dugotrajno nezaposlene žene, s naglaskom na one iz izoliranih seoskih zajednica koje zbog socijalnog okruženja, nedostatne infrastrukture i patrijarhalnog ustrojstva obitelji nisu ravnopravne sa ženama iz urbanih sredina.

Kako bi realizirala cilj i ostvarila misiju zbog koje je osnovana, Udruga od 2002. godine osmišljava i provodi projekte koji kroz edukaciju i usluge u zajednici podižu razinu kvalitete života starijih i nemoćnih osoba, poboljšavaju informiranost žena o njihovim pravima, poboljšavaju aktivno uključivanje u život zajednice, jačaju ekonomski status i neovisnost žena iz ruralnih područja, kroz poticanje razvoja socijalnog poduzetništva baziranog na tradicijskom nasljeđu kao jedinog mogućeg oblika ekonomskog djelovanja ove skupine žena.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian