U utorak, 09. listopada, komemoracija i posljednji ispraćaj gradonačelnika Ante Dželalije

- 8. listopada 2012.

Sutra ujutro komemorativnom sjednicom Gradskog vijeća grada Drniša, Drnišani će se oprostiti od gradonačelnika Ante Dželalije, koji je preminuo u subotu nakon kratke i teške bolesti u 68. godini života.
Komemoraciji će nazočiti članovi obitelji, saborski zastupnici, predstavnici Županije, gradova i općina, Crkve, Policije, predstavnici Hrvatske vojske, braniteljskih udruga, te drugi uglednici iz javnog života.
O životu i radu Ante Dželalije, o njegovoj dugoj političkoj karijeri prigodno će u ime Grada Drniša govoriti mr.sc. Josip Begonja predsjednik Gradskog vijeća, dok u ime Hrvatskog sabora nazočnima će se obratiti saborska zastupnica, gradonačelnica Vodica Branka Juričev –Martinčev.
Komemorativna sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 10 sati a bit će održana u dvorani Osnovne glazbene škole “Krsto Odak”.

U Glazbenoj školi za sve građane bit će i knjiga žalosti, koja će sutra biti otvorena i u Hrvatskom Saboru.

Posljednji ispraćaj gradonačelnika Ante Dželalije bit će sutra sa početkom u 15 sati na drniškom gradskom groblju Sv. Ivana u Badnju gdje će od 14 sati uz odar gradonačelnika Dželalije biti organizirana počasna straža u kojoj će biti gradski vijećnici, čelnici Šibensko-kninske županije, gradonačelnici i načelnici. U posljednjoj počasnoj straži bit će pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Drniš koji će potom lijes ponijeti u svečanoj pogrebnoj povorci.

Nakon koncelebriranog crkvenog obreda na posljednjem počivalištu gradonačelnika Dželalije govorom će se oprostit predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, Šibensko kninski župan Goran Pauk, te skladbom klapa Drniš.
Pripadnici četvrte hrvatske gardijske brigade, poznate po ratnom nazivu “Pauci”, gradonačelniku Dželaliji počast će odati paljbom.

Dan pokopa preminulog gradonačelnika Ante Dželalije, odlukom Gradskog vijeća Grada Drniša proglašen je Danom žalosti za područje Grada Drniša.

Obitelj preminulog gradonačelnika Ante Dželalije zamolila je da umjesto kupnje vijenaca sav prihod bude uplaćen drniškom župnom uredu za obnovu crkve zaštitnika Grada Drniša “Sv. Roka”.

Zbog pokopa gradonačelnika Dželalije, sutra će na snazi biti privremena regulacija prometa. Promet ulicom Put Svetog Ivana bit će reguliran jednosmjerno od drniške obilaznice odnosno ulice Kralja Zvonimira prema Badnju odnosno prema izlazu na ulicu Ivana Meštrovića. Promet će biti reguliran privremenim prometnim znakovima.

Antu Dželaliju građani Drniša pamtit će po mnogo čemu, no najviše po njegovoj čovječnosti i spremnosti na suradnju. U svom životu obnašao je mnoge dužnosti. Bio je aktivni sudionik u stvaranju samostalne Hrvatske te suosnivač i predsjednik drniškog HDZ-a – do 2005. godine. U dva je mandata bio i zastupnik HDZ-a u Županijskom domu Sabora.

Mnoge generacije pamtit će gradonačelnika Dželaliju kao profesora i ravnatelja Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog, za koju je predano radio i zalagao se u najtežim vremenima za stanovnike drniškog kraja tijekom Domovinskog rata.

Tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Drniša od 2001. godine do danas, gradonačelnik Dželalija pokrenuo je i završio niz važnih projekata u Drnišu, a svoj veliki doprinos dao je i u obnovi sakralnih objekata, posebno crkve Gospe od Ružarija.

Od prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana odlikovan je Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Spomenicom Domovinskog rata, te Redom Ante Starčevića. Od Šibenske biskupije dobio je odlikovanje, medaljon prigodom 700-te obljetnice Šibenske biskupije a od Franjevačkog samostana Visovac srebrni medaljon Vuk Menđušić. Od Hrvatske demokratske zajednice dobio je zlatnik prvog općeg sabora stranke, te od američke razvojne agencije USAID – međunarodno priznanje za suradnju.

Dzelalija---RIP- 2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian