U Šibensko kninskoj županiji nema novih slučajeva zaraze virusom, Murter u karanteni

- 25. ožujka 2020.

U Šibensko-kninskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od ukupno 15 oboljelih u županiji, osam ih je s otoka Murtera gdje je trenutno 67 osoba u samoizolaciji, istaknuto je na press konferenciji Stožera za civilnu zaštitu Šibensko-kninske županije.

Župan Goran Pauk naglasio je kako je Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije proveo epidemiološku obradu oboljelih i njihovih kontakata te su svi stavljeni pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju, a zaključak epidemiologa je da trenutno na otoku Murteru postoji velika sumnja u lokalnu transmisiju bolesti.

– ‘U takvoj situaciji najučinkovitija mjera je stavljanje ugroženog prostora pod mjere karantene. Stožer Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće predradnje, konzultacije i radnje kako bi se otok Murter, a to se prvenstveno odnosi na naselja Murter i Betina, od jutros stavili pod mjere karantene, sve u cilju zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. Prema tome, u naselja Murter i Betina se neće moći ući, kao ni izaći iz njih, osim hitnih slučajeva i hitnih službi’ – kazao je župan Pauk.

‘ Molimo sve stanovnike naselja Murter i Betina da se pridržavaju novonastale situacije kako bi se širenje virusa zaustavilo, a sve relevantne službe za pomoć stanovnicima u ovoj izvanrednoj situaciji su na terenu’, kazao je župan Goran Pauk na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

– ‘Po saznanju o prvom sumnjivom pacijentu u Murteru, krenuli smo u anketiranje svake osobe s kojom je bio u kontaktu i stavljanje u izolaciju tih osoba. Saznali smo za još čitavu mrežu ljudi, radi se o jako velikom broju te smo, dok se situacija ne poboljša i ne dođe do mogućnosti da se svi testiraju, odlučili da se mjesto stavi pod karantenu kako bi se spriječilo širenje zaraze i kako bi se njima pružila adekvatna zdravstvena skrb. Do jučer smo napravili sve pripremne radnje kako bi od danas došlo do karantene’ – kazala je glavna epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Šibensko kninske županije dr. Ankica Parat Baljkas.

Strože mjere na Murteru od danas poduzima i policija.

– ‘Jutros u 8.45 sati postavljen je punkt policije na predjelu Lovišća u smislu da nema ulaza i izlaza iz tih naselja i da se poštuju upute Epidemiološke službe. Uputili smo i brod sv. Jakov na područje murterskog akvatorija kako bi kontrolirali  izlaz i ulaz brodova u Murter odnosno Betinu. Propuštamo samo hitne službe i hitne medicinske slučajeve koje ćemo provjeravati dodatno. Opskrba ide redovno, ali pod većim nadzorom’ – kazao je načelnik šibenske policije Ivica Kostanić, te dodao da je do sada bilo 145 dojava o kršenju samoizolacije u županiji, a za 21 osobu utvrđeno da je prekršila mjere.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background