U Šibensko kninskoj županiji bilježe se prvi slučajevi gripe

- 15. siječnja 2014.

Prošlog tjedna u Šibensko kninskoj županiji zabilježeni su prvi slučajevi gripe. Oboljeli su 6-godišnje dijete, te dvije osobe u dobi od 20 – 30 godina starosti, doznajemo od Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko kninske županije.

Ove godine na raspolaganju je, kao i prijašnjih godina, šest tisuća doza cjepiva,
– ” Nemamo još službene informacije za sve ambulante iz županije za mjesec prosinac ali prvi podaci govore da je cjepivo uglavnom potrošeno, što je istovjetno lanjskoj potrošnji”, kazala je za Radio Drniš dr. Ankica Parat Baljkas – voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko kninske županije, dodajući da s obzirom da se epidemija još uvijek nije razbuktala ima smisla cijepiti se:
– “Posebno rizične skupine dakle osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici, osobe koje njeguju teške bolesnike imunološki oslabljene. Poznato je da se tek nakon dva tjedna stvore protutijela da osoba bude zaštićena”, istaknula je dr. Parat Baljkas.

Narednih tjedana očekuje se ubrzano širenje epidemije,
– “Zbog toga jer su se ljudi vratili sa godišnjih odmora, djeca su se vratila u vrtiće i škole. Često obolijevaju upravo mlađi jer nisu imuni, nisu preboljeli gripu, nisu cijepljeni, pa prenesu starijima za koje gripa može biti opasna ako se nisu cijepili, ako su kronični bolesnici, ako su imunološki slabiji zbog dobi i slično”, upozorila je dr. Parat Baljkas.

Na pitanje kako razlikovati gripu od prehlade doktorica nam je odgovorila:
– “Obična prehlada započinje sa simptomima od strane dišnog sustava, curi nos, lagana grlobolja, bez većih simptoma koji se možda jave tek nakon par dana. Kod gripe je obrnuto, ona započinje sa jakim simptomima poput glavobolje, bolova u mišićima, zglobovima, povišene temperature i tek nakon koji dan se razviju simptomi od strane dišnog sustava”.

Savjeti su: “Cijepljenje je jedina prava zaštita, druge prave nema. Ali preporučuje se izbjegavanje javnih skupova, prozračivanje prostora, češće pranje ruku. Svatko tko nije otporan, nije prebolio, ako dođe u kontakt sa oboljelim, sasvim sigurno će oboljeti”, zaključila je dr. Parat Baljkas.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background