U Otavicama svečano otkriven spomenik Anti Toniju Meštroviću

- 12. lipnja 2018.

U Otavicama je održana svečanost otkrivanja spomen obilježja vitezu Domovinskog rata Anti Toniju Meštroviću u organizaciji Općine Ružić i Udruge 142. drniške brigade, u nazočnosti njegove majke Kate Meštrović.

Ante Toni Meštrović rođen je 1967. godine u Otavicama, kao jedino dijete Mladena i Kate Meštrović a još u djetinjstvu je ostao bez oca.
U ljeto 1991. godine pristupio je Zboru narodne garde te je ubrzo postao zapovjednikom „Lovaca na tenkove“ – protuoklopnog voda 4. bojne 113. brigade HV-a.
Ante je život izgubio herojski, u izravnom okršaju sa najmoćnijim oklopnim vozilom srpskog agresora – u miljevačkom selu Ključ, 07. prosinca 1991. godine.
Time su se Petropoljci odužili svome Toniju koji na to i predugo čekao. Posebno ganuta bila je majka Kata, koja nije mogla suspregnuti suze za sinom jedincem i jedva je prozborila kako je mislila da su ga svi zaboravili, te kako je zahvalna što to nije istina.

Koncelebrirano misno slavlje u crkvi Presvetog Otkupitelja – Mauzoleju Ivana Meštrovića,  predvodio je župnik fra Jozo Jukić, nakon čega je podno Meštrovićeve Glavice upriličena svečanost otkrivanja spomenika uz prigodni program u kojem je sudjelovala Klapa Sveti Juraj HRM-a, povijesne postrojbe Šibenska gradska straža i Kliški uskoci te Vodičke žudije.

Spomenik, kojeg je izradio akademski kipar Ivo Đuka, otkrili su majka Kata, general umiru Ante Gotovina, te izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, državni tajnik u ministarstvu branitelja i ratni zapovjednik 142. brigade HV-a Ivan Vukić Niper,

– ‘Toni je bio junak, domoljub, dragovoljac, ratnik. Bio je najbolji od najboljih. Međutim, na branitelje koji su utkali svoje živote u temelje hrvatske države ja nikada nisam gledao kao na one kojih nema. Ima njih, oni su s nama, gledaju nas, baš kao i Toni što je danas ovdje s nama. Vjerujemo da postoji drugi život, i da ćemo se jednog dana naći se u društvu naših poginulih suboraca. Oči u oči kao što kaže pjesma. To mi je izuzetan motiv u daljnjem radu, jer znam da ćemo ih jednog dana ponovno vidjeti, pogledati u oči i tad ćemo morati položiti račune da vidimo jesmo li dali dovoljno od sebe da izgradimo državu za koju su oni poginuli. I zato i ovdje ispred majke koja je izgubila sina jedinca, kao dužnosnik u Vladi RH jamčim vam, da će ova garnitura Ministarstva branitelja voditi računa o tome, da ćemo uz još veći rad uspjeti vratiti dignitet Domovinskog rata, zaštititi dignitet branitelja a posebno obitelji poginulih branitelja’ – kazao je državni tajnik Ivan Vukić Niper izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i ministra branitelja Tomislava Medveda.

U ime potpredsjednika Vlade RH i Ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova nazočnima se obratio brigadir Željko Nakić
– ‘Općina Ružić je tijekom Domovinskog rata imala 18 poginulih branitelja, te 14 nedužno stradalih civila mučki ubijenih, dostojanstveno čuvajmo uspomenu na njih. Naš Ante imao je svega 25 godina kad je stradao u Ključu. Osobno sam ga poznavao i moram reći imao je srce jače od čelika. Bio je junak i zauvijek će ostati u našim mislim i srcima. Bez hrabrih ljudi kakav je bio naš suborac ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Svima nam je pokazao kao se voli Hrvatsku. Jednom zoljom krenuo je na tenk, kako bi obranio svoju zemlju. Obranio je Hrvatsku. Neka mu je vječna slava i hvala. Dragi branitelji, temelj Hrvatske, jedino i isključivo, izgrađen je vašom žrtvom i vašom krvlju i budite na to ponosni.
Svoje zadaće ispunili ste časno i ostajete zapisani u najsvjetlijim stranicama hrvatske povijesti’. kazao je Željko Nakić.

– ‘Posebno pozdravljam majku Katu, koja je dala svoga sina za slobodu, kako bi mi stajali ponosni jer imamo Hrvatsku. Toni je kad je trebalo bio među prvima, bio je najhrabriji među jednakima. Majka Kata podnijela je najtežu žrtvu koju je mogla, ostala je bez sina jedinca, zauvijek ćemo čuvati uspomenu na Tonija, i zato i ovaj spomenik kao simbol mladenačke prolivene krvi za sve nas’, kazao je načelnik Ante Pijuk.

Odlukom predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović Anti Toniju Meštroviću posthumno je dodijeljeno priznanje Red Kneza Domagoja sa ogrlicom za pokazanu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Brigadir Ivan Vukić Niper odlikovanje je danas uručio majci Kati.

Načelnik Općine Ružić Ante Pijuk ovom prilikom podsjetio je kako je generalu u miru Anti Gotovini Općinsko vijeće Općine Ružić još 07. rujna 2002. godine dodijelilo Povelju počasnog građanina, a koju mu je uručio Ante Reljanović Badžo.

U osnovnoj školi u Otavicama otvorena je izložba ‘Nekad i sad’ Kluba protuzračne obrane Koprivnica u suradnji sa Udrugom 142. brigade HV-a., predstavljena su djela domoljubne tematike slikara Damira Kukavice, te izložba “Hrvatski ratni plakat 1991.-1995.”, Vojnog muzeja MORH-a, autora Marija Reljanovića.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background