U Oklaju po 65. put održane Prominske igre

- 3. svibnja 2019.

I ove godine Praznik rada u prominskom kraju bio je u znaku tradicionalnih Prominskih igara, koje na oklajskom hiopodromu pratilo je više od tisuću Prominjaca i prijatelja ovoga kraja. Igre su počele u 15 sati blagoslovom fra Petra Pletikose, dok ih je službeno otvorio načelnik općine Tihomir Budanko.
Podsjetnik je to na stare običaje, koje sve više prihvaćaju i mladi. Prominske igre prvi puta su održane 1949. godine kako bi momci iz ovog kraja odmjerili svoju snagu i vještinu. Danas tradicija se ne prekida zahvaljujući Općini Promina i sponzorima.
I u vrijeme Domovinskog rata održane su u hotelskom naselju “Medena” nedaleko Trogira gdje je najviše Prominjaca boravilo u prognaništvu.

Ove godine se natjecalo preko stotinu Prominjaca u četrnaest disciplina. I 65. Prominske igre tradicionalno započele su trkom biciklista.
Pobjedu među biciklistima odnio je Mihovil Cota, drugi je bio Jakov Bronić, a treći Josip Barišić.

Najbrži predškolci su: 1.Roko Pulić, 2. Eva Džapo i 3. Jakov Ljubičić.
Osnovnoškolci (1.-4. r.): 1. Lovre Džapo, 2. Stipe Juric i 3. Marko Kovačević.
Osnovnoškolci (5.-8. r.): 1. Marko Marin, 2. Šime Pulić i 3. Marko Matić.
Među seniorima Mate Anić Milić i ove je godine bio najbrži, drugi je bio Josip Radić a treći Zvonimir Šućur.
Najbrži veteran (preko 50 godina) drugu godinu za redom je Miroslav Barišić, dok Ivan Radas bio je drugi, a Niko Zore treći.

Posebnu pozornost gledatelja kao u uvijek privukla je utrka magaraca u kojoj je, po tko zna koji put slavio i dalje nepobjedivi Paško Perić Pajica. Drugi je bio Niko Zore.

Po atraktivnosti nema sumnje bez premca je utrka konja, u kojoj je pobjedu odnijela jahačica Lucija Petrinović, drugi je bio Ivan Marović a treći Luka Kanaet.

Bacivši najdalje kamen sa ramena Mihovil Cota postao je snagom najjači Prominjac. Iza njega slijedili su Dalibor Džaja i Franko Čobanov.

Pored natjecanja na hipodromu, igre su održane i u centru Oklaja i na terenu ŠC Žagra gdje je održano finale u malom nogometu i za muškarce i žene, te u šijavici.

U šijanju najbolji su bili “Stara Promina” (Emil Gojčeta i Zdravko Džepina), a drugi ” Prominski grobari 3″ (Marino Jakovljević i Mario Škarica).

“Metal- Sint” ima i ove godine najbolju ekipu u malom nogometu, koja je u finalu pobijedila je ekipu “Prominskih grobara”.

U balotama pak među muškim ekipama najbolja je bila ekipa “Matovilac ” (Hrvoje Pandža, Mario Markić, Josip Jurenović) koji su u finalu pobijedili “Trapave” (Denis Bronić, Emil Gojčeta, Ivan Bronić).

Među ženama najbolje su bile još jednom balotašice iz ekipe “Umri muški” (Marija Duvančić, Gordana Županović, Anka Menalo, Ivanka Duvančić) koje su još jednom u finalu pobijedile “Trosku” (Branka Juric, Ana Pandža, Ana Bandalo, Lovorka Marić).

U disciplini potezanja konopa ekipa “Prominski grobari” bila je bolja od ekipe “Metal – Sinta”.

Organizator Općina Promina pobjednicima uz diplome udijelila je i novčane nagrade u visini do 100,00 do 2.000,00 kuna, a skupni nagradni fond iznosio je više od 16.000,00 kuna. Općina Promina ujedno je za sve natjecatelje i posjetitelje osigurala besplatan grah.  Atmosfera je bila odlična, prava vesela i navijačka. Feštalo se i zabavljalo dugo u noć uz nastup grupe “Amigosi” u Domu kulture.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background