U NEDJELJU IZAĐITE NA IZBORE!

- 19. svibnja 2017.

Ove nedjelje 21. svibnja 2017. godine u Hrvatskoj se održavaju Lokalni izbori. Nakon duge izborne kampanje koja je započela 20. travnja – noćas od ponoći započinje izborna šutnja.
Zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe.
Građani sa pravom glasa biraju novu predstavničku i izvršnu vlast, odnosno općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, kao i općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike.
Birači na lokalnim izborima ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti koristiti preferencijski glas kao na parlamentarnima.
Na području Grada Drniša 26 je biračkih mjesta, koja su to možete pronaći na našim stranicama.
U nedjelju 21. svibnja biračka mjesta otvaraju se u 7 sati ujutro, birači mogu glasovati cijeli dan zaključno do 19 sati. Na biralište obavezo je sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu.
  • GRAD DRNIŠ
Ukupno 6.812 birača s područja Grada Drniša biraju novog gradonačelnika između 5 kandidata.
Josip Begonja – kandidat je HDZ-a, Ante Čupić – kandidat je Nezavisne liste mladih, Vlatka Duilo – kandidatkinja je koalicije HNS-a i SDP-a, Goran Ercegovac – kandidat je stranke ‘ Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti’, Antonio Marin – kandidat je Nezavisne liste MOST.
Za Gradsko vijeće Grada Drniša natječe se 8 lista: Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, čiji je nositelj Goran Ercegovac, Hrvatska demokratska zajednica na čelu s Josipom Begonjom, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati i Socijaldemokratska partija Hrvatske na čelu s Vlatkom Duilo, Hrvatska seljačka stranka s nositeljem Albertom Popovićem, Hrvatsko- socijalno liberalna stranka i Loza nezavisna lista – čiji je nositelj Ivica Kosor, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević na čelu s Ivicom Rajčićem. Nezavisna lista mladih čiji je nositelj Ante Čupić te na koncu Samostalna demokratska srpska stranka s nositeljicom Dušicom Gudelj.
  • OPĆINA PROMINA
Za načelnika Općine Promina bore se kandidati HDZ-a i Loze.
Kandidat HDZ-a je aktualni načelnik Tihomir Budanko, a kandidat za zamjenika je Žarko Duvančić.
Karolina Cota kandidatkinja je za načelnicu Promine nezavisne liste Loza, dok je kandidat za njezinog zamjenika Rajko Žulj.
Za izbor članova općinskog vijeća Općine Promina prihvaćene su liste Hrvatske demokratske zajednice čiji je nositelj Tihomir Budanko te lista Mosta nezavisnih lista čija je nositeljica Karolina Cota.
  • OPĆINA RUŽIĆ
Za izbor Općinskog načelnika Općine Ružić tri su kandidata. Hrvatska seljačka stranka kandidirala je Milana Buzova, a za zamjenika Ivicu Vrbatovića.
Kandidati Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević su Ante Pijuk za načelnika te Dalibor Durdov za zamjenika.
Kandidati ‘Loze nezavisne liste’ su aktualni načelnik Josip Sučić, te Sandra Goreta kao zamjenica načelnika.
Ujedno, objavljene su pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova Općinskog vijeća Općine Ružić i to: kandidacijska lista Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević čiji je nositelj Ante Duran. Zatim kandidacijska lista Hrvatske seljačke stranke s nositeljem Milanom Buzovom te lista Loza čiji je nositelj Josip Sučić.
  • OPĆINA UNEŠIĆ
Za načelnika Općine Unešić natječu se dva kandidata objavilo je Općinsko izborno povjerenstvo Općine Unešić.
Živko Bulat kandidat je HDZ-a za načelnika, dok se za njegovog zamjenika kandidira Valentin Pranić.
Ivan Melvan kandidat je pak Grupe birača, dok je kandidat za zamjenika Šime Maretić.
Također objavljene su i pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova u Općinsko vijeće Općine Unešić. I to dvije: Hrvatska demokratska zajednica s nositeljem Antom Paratom te ‘Loza nezavisna lista’ čiji je nositelj Branko Dželalija.
  • ŠIBENSKO KNINSKA ŽUPANIJA 
Za mjesto župana se bore: Ivica Ledenko iz Mosta nezavisnih lista, Anđelko Matov, kandidat Hrasta i HKS-a, aktualni župan Goran Pauk iz HDZ-a, te Franko Vidović kandidat SDP-a, HSS-a, HNS-a i HSU-a.
Dvije su pravovaljane liste i za zamjenike župana iz redova srpske nacionalne manjine – Milivoj Manojlović, kandidat grupe birača i sadašnja zamjenica župana Anja Šimpraga, iz SDSS-a.
Za Županijsku skupštinu osam je lista. Osim 4 liste kandiata za župana te liste SDSS-a, članove za skupštinu istaknuli su i: Hrvatska demokršćanska stranka, Nezavisna lista Stipe Petrina i Živi zid.

 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian