Par promišljanja

- 21. svibnja 2017.

Kad se čovjek mora baviti raznoraznim životnim trivijalnostima, onda mu i nehotice promaknu neke lijepe stvari.
Bilo je vrlo ugodno u srijedu prije podne, 17. svibnja, biti u Glazbenoj školi Krsto Odak u Drnišu. Izvrsna je praksa Škole da zorno pokaže mogućim novim učenicima što je to Škola, što su instrumenti i kako je to lijepo kad se zna dobro svirati. Zato su i gosti Škole bili učenici prva tri razreda Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog. Izvođači na šest instrumenata bili su njima poznati prijatelji iz Osnovne škole. Bio je tu klavir, saksofon, flauta, klarinet, violina i gitara. Izvođači izvrsni, pljesak ogroman. Upravo su takvi trenuci oni koji možda zapale valjanu stvaralačku iskru i ukažu na kakvog našeg mogućeg, ako ne Mozarta, a ono barem Krstu Odaka ili Jakova Gotovca. Što je posebno važno, svi su vidjeli i dotakli prave instrumente.
Opet prije podne, ali 18. svibnja, u četvrtak u 13 sati, otvorena je u Gradskom muzeju Drniš izložba s naslovom Industrijski dizajn na rijeci Krki. Nakon poduže pauze zbog opsežnih radova na obnovi i rekonstrukciji muzejskog prostora, ovo je prva izložba kojom se prostor ponovno otvorio za publiku. Izložbu su pripremile vrijedne djelatnice Nacionalnog parka Krka, a prikaz su prostora na Krki gdje se proizvodila električna struja. Opće su poznate činjenice o elektranama na Krki, Jaruga i Roški Slap, te o utjecaju rudarskih tvrtki na modernizaciju proizvodnje i uvođenju struje u proizvodnju. Nama je najdraže ipak spomenuti činjenicu da je Drniš već 1915. godine bio priključen na dalekovod što je vodio od Roškog Slapa do Siverića. Da se nastavilo u kontinuitetu s takvim tehnološkim napredovanjem, vjerojatno bi CERN Centar bio sada ovdje, a ne u Zurichu. Raduje veliki broj srednjoškolaca na samoj izložbi. Očito, kad se mladima pruže pravi sadržaji, oni će ih rado prihvatiti. Zaključimo ovo naše javljanje podsjećanjem na predivno popodne u petak kad je Poljana vrvjela mladošću i ljepotom. Maturanti su se spremali na maturalnu večer.
Opet ono neumitno: Ta će se mladost već s jeseni razasuti po fakultetima diljem Hrvatske. Poljana, pusta i lijepa, opet će biti šetnica tek za ponekog slučajnog prolaznika !


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian