U nedjelju 6. Radio pijaca u Drnišu

- 3. kolovoza 2018.

Radio postaja Drniš po šesti put organizira manifestaciju ‘Radio pijaca’ – noćni sajam običaja i tradicije drniškog kraja, kojom želimo podsjetiti na nekadašnji drniški sajam, mjesto gdje se desetljećima trgovalo i družilo, a koji će se održati ove nedjelje 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i na Dan hrvatskih branitelja.

Sajam je namijenjen  promoviranju tradicije, kulture, zanata, običaja i gastronomije drniškog kraja, te osnaživanju položaja Drniša na karti kontinentalnog turizma. Projektom se želi educirati nadolazeće generacije i potvrditi da kulturna baština, tradicija i turizam idu zajedno.

Na prostoru Gradske tržnice u Drnišu opet će zaživjeti noćni sajam u organizaciji Radio postaje Drniš, na kojem će biti  predstavljen rad  kulturno umjetničkih udruga i udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a svoje radove predstavit će izrađivači suvenira te eko proizvoda. Bit će tridesetak izlagača sira, pršuta, vina, meda, rakija, suvenira, nakita, krema, dječjih igračaka, voća i povrća, ribarnica ‘Papalina’ prodavati će pržene papaline.

Nastupit će dva Kulturno umjetnička društva KUD Miljevci koji će  zaojkati, a nastupiti će i KUD Sv. Ilija iz Kljaka. Uz njih na gitari, harmonici i kontrabasu sve okupljanje zabavljati će glazbeni trio iz Šibenika s dalmatinskom pismom.

Ove godine za datum održavanja izabran je državni praznik, za Hrvatsku i za Drnišane jako važan datum, 05. kolovoza – Oluja, dan kada je oslobođen naš Drniš i cijeli naš drniški kraj. Želja nam je da se okupimo u Drnišu, zabavimo i zasviramo – da se vidi da nas ima. I da se još uvijek znamo zajedno zabaviti.

Ujedno poklopilo se sa danom u mjesecu kada se u Drnišu tradicionalno zaista održava sajam. Petoga se u Drnišu uvijek pazarilo. I uvijek je to bio dan od šušura i zabave. U društvenom tkivu života u Drnišu uvijek je bitnu stavku predstavljala pijaca. One mlađe koji ne znaju želimo naučiti da se petog dana u mjesecu, od lipnja do studenog, u Drnišu održava sajam. Nekad je to bio veliki stočni sajam koji bi se održavao na starom pazaru.

Znači riječ je o noćnom sajmu – koji će započeti u 21 sat. Vjerujemo da mnogi naši slušatelji znaju o čemu je riječ, jer iza nas je pet godina pauze u održavanju sajma, a mnogi su nas za njega upitali i govorili da im nedostaje, da je bilo super i da bi ga trebalo ponovno organizirati pa smo si evo dali truda. Ja bi još i naglasila da je ovaj naš projekt više puta nagrađivan od Hrvatske udruge radija i novina HURIN-a kao najbolja manifestacija u Hrvatskoj u organizaciji radio postaje.

Ujedno ističemo da će biti dvije radionice za djecu, jedna u kojoj će oni malo stariji učiti kako se izrađuje susak i druga – radionica crtanja zadane teme. Najbolji crtež bit će nagrađen, a sva će djeca dobiti slatke utješne nagrade.

Nadamo se odazivu sugrađana i svih građana šireg drniškog područja, izađite iz svojih domova, prošećite se, bit će i svirka uživo, proljudikajte, pazarite, družite se, 05. kolovoza na  noćnom sajmu običaja i tradicije drniškog kraja, na pijaci, u srcu Drniša, od 21 sat, uživajmo zajedno ove godine na dan oslobođenja naše domovine, našeg kamena, našeg drniškog kraja. Za sve one koji nam se žele a ne mogu pridružiti tu je prijenos uživo na 89 Mhz.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background