U Narodnoj knjižnici održana dvodnevna radionica decoupage tehnike

- 4. prosinca 2015.

Foto: Josip Živković

U prepunoj gradskoj knjižnici 50-ak naših sugrađana je decoupage tehnikom prethodna dva dana stvaralo Božićne ukrase. Najveći dio radova bili su ukrasne kuglice i zvončići, njih čak 200. Radionicu je organizirala udruga žena Sv. Roko u suradnji s Narodnom knjižnicom.
“Već ljetos smo organizirali dvodnevnu decoupage radionicu u sklopu drniškog kulturnog ljeta. U ta dva dana polaznici su naučili osnove tehnike. Povedeni interesom kakav je bio – a bio je zaista veliki – najavili smo da ćemo u jesenskom i zimskom terminu održavati i tematske radionice pa se nekako u ovom predblagdanskom razdoblju nametnula ideja kako je sad vrijeme za izrađivanje božićnih ukrasa”, izjavila je za Radio Drniš ravnateljica Narodne knjižnice Danijela Drezga.
Ime ove tehnike dolazi od francuske riječi découper, što znači isjeći, izrezati. Pretpostavlja se da su joj korijeni u Istočnom Sibiru odakle je došla u Kinu i zatim u Europu. Radi se o načinu ukrašavanja predmeta poput kutija, boca, ambalaža, prozora i sl. prilikom kojeg se papir – mekši ili tvrđi – lijepi na podlogu. Pritom su kombinacije neograničene i svatko, ovisno o vlastitoj kreativnosti, može dobiti najrazličitije rezultate. Vrlo je popularna salvetna tehnika, kojom su radili polaznici radionice na kojoj se okupila šarolika skupina ljudi najrazličitije životne dobi.
Rezultati radionice – kuglice, zvončići i baloni, kutije i drugi ukrasi – prodavat će se na Božićnom sajmu koji će se na Poljani održavati od 18. do 24. prosinca, od 10 do 20 sati.  Sav prikupljeni prilog ići će u dobrotvorne svrhe.
“Pozivamo sve ljude da se odazovu i tako simboličnim prilogom nekome pomognu”, zaključuje predsjednica udruge Sv. Roko, Jugana Kravar.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Anita Vukušić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background