U Gradskom muzeju Drniš posluženi puži, teleće pečenje, njoki, slastice od sira i griza

- 7. svibnja 2019.

Kulinarske delicije kao što su puževi, teleće pečenje, njoki alla romana, rimske globi okruglice, pržene slastice od sira i griza bile su poslužene jučer u Gradskom muzeju Drniš a pripremili su ih učenici Turističko-ugostiteljske škole u okviru kulinarske radionice pod nazivom ‘Kulinarski vremeplov’.

Naime,  povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, niz ovakvih zanimljivih kulinarskih radionica, organiziraju četiri muzejske ustanove u Šibensko-kninskoj županiji u suradnji sa Javnom ustanovom Nacionalni park Krka i šibenskom Turističko-ugostiteljskom školom.

To su Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Kninski muzej i Muzej betinske drvene brodogradnje koji su se na taj način uključili u Edukativnu muzejsku akciju Hrvatskog muzejskog društva, 24. po redu.
Tema ove godine je pre – hrana, priča o hrani i namirnicama te o načinu kako su se spravljali kroz prošlost.

– ‘Svaki od četiri muzeja dobio je svoju kulinarsku zadaću. Udruženim snagama približit će prehranu od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka do 18. stoljeća kroz edukativne i kreativne kuharske radionice.

Završnica će se održati 18. svibnja na Međunarodni dan muzeja na arheološkom lokalitetu Burnum’, kazao nam je ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina.

Ravnateljica Turističko ugostiteljske škole Senka Dodig kazala je kako se odgojno obrazovna ustanova rado odaziva na sve projekte koji bi u budućnosti u našoj županiji imali nekakav razvojni potencijal u smislu turizma, odnosno ugostiteljstva pa tako sudjeluju i o ovom projektu,

– ‘Dakle ovdje se otvara jedna fenomenalna platforma u smislu razvoja turizma. Ovaj kulinarski vremeplov koji putuje i povezuje određene lokalitete, u okviru određenog vremenskog perioda i hranom iz tog razdoblja može poslužiti za ideju za nekakav autohtoni restoran ili manifestacije sa kostimiranim zabavama, a istovremeno je jako edukativno’, kazala je u Drnišu ravnateljica Dodig.

– ‘Danas su učenici pripremili među ostalim i ražnjiće sa puževima, teleče pečenje na rimski način, bazirali smo se na namirnice iz doba antike kada su se dosta koristili hmelj, griz, ocat, maslinovo ulje, metvica, korijander’, kazala je predstavljajući drniški menu prof. Biserka Šmit.

Organizatori ističu i kako je ova manifestacija „plastic free“, a recepti svih jela koja se budu kuhala bit će objavljeni u posebnoj kuharici.

FOTO: Gradski muzej Drniš


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian