U Drnišu uskoro novi spomenici – Ivanu Meštroviću i dr. Franji Tuđmanu

- 22. ožujka 2011.

ivan_mestrovicDrniš bi uskoro trebao dobiti još dva spomenika. Riječ je o spomenicima kiparu Ivanu Meštroviću i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, jednoglasno je tako odlučilo drniško Gradsko vijeće koje je na svojoj zadnjoj sjednici dalo suglasnost gradonačelniku Drniša za podizanje spomenika predsjedniku Tuđmanu. Bit će u tu svrhu imenovano sedmeročlano stručno povjerenstvo za odabir rješenje za spomenik koji će biti postavljen na Trgu dr. Franje Tuđmana u Drnišu. Sredstva za izradu spomenika osigurat će se iz Proračuna Grada Drniša te iz drugih izvora poput donacija.

– Svima nam je poznato kolike su zasluge predsjednika Tuđmana na stvaranju Hrvatske i koliko ga ljudi ovdje cijene. U nekoliko navrata nas je posjetio, bio na Miljevcima, i službeno i privatno. Uvijek je o Drnišu govorio lijepim i biranim riječima. Nakon Oluje prvi grad koji je posjetio nakon Knina bio je naš grad. Već postoji veliki interes naših stanovnika koji žele osobno financirati izgradnju spomenika predsjedniku Tuđmanu. Trg. dr. Franje Tuđmana jedno je od najljepše uređenih prostora u Drnišu, a ja ću i osobno i kao gradonačelnik biti zadovoljan kada na trgu bude i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, kazao je gradonačelnik Dželalija.

Vijećnici su se jednoglasno složili i da se u Drnišu postavi bista velikom kiparu Ivanu Meštroviću a na zahtjev drniškog ogranka Matice hrvatske i to u parku ispred Srednje škole Ivana Meštrovića. Riječ je o već izgrađenom poprsju, radu akademskog kipara Ivana Mirkovića. Naime Gradski muzej Drniš posjeduje gipsani model i odljev toga djela, od prije nekoliko godina odlivenog i ljevaonici Ujević u Zagrebu a na inicijativu Grada Drniša.  Cjelokupni trošak postavljanja biste snosit će ogranak Matice hrvatske, kazao je u dopisu predsjednik drniškog ogranka Davor Gaurina koji smatra da pored nekoliko javnih spomenika, galerije u drniškom muzeju, obiteljske grobnice u Otavicama, da i Drniš i “Meštar” zaslužuju njegovu bistu u centru grada. Prijedlog je i da se bista prikladno osvijetli.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian