O jeziku XIII. put

- 18. ožujka 2011.

Kako god , poštovane slušateljice i poštovani slušatelji, dublje ulazimo u ovo ogromno područje bogatstva izraza, bivamo zapanjeni množinom riječi koje smo možda znali i mi i naši stari, a sada su, malo vremenom, malo nehajem, postali samo goli zaborav. I sam sam doživio situaciju da su mnogi slušatelji, to su mi i sami rekli, kad bi čuli u ovim našim prilozima neku staru riječ, ona bi, poput bujice, asocirala na još puno drugih riječi.
Tako bi, kap po kap, potekla rijeka sjećanja na stare riječi, na neke drage ljude koji su ih govorili, neka druga vremana i događaje, na neku bivšu mladost koju su život i problemi stjerali u zaborav.
Ima zaista zanimljivih jezičnih situacija. Meni je posebno zanimljiva situacija s očima. Pjesnici uvijek kažu kako su oči ogledalo duše. Što onda reći na izraz MALO BACITI OKO – što znači malo pažljivije nešto pogledati? A što reći na izraz MALO UBITI OKO? Kako god strašno zvučalo, to je ipak najbezazleniji počinak ili malo drijemanje. Ima još jedan izraz za oči i to ZAMLIČIT OČI – što znači nekoga zavarati sitnim malim darom. I sami znate za mnoge takve situacije, od onih ljubavnih do onih u poslu i dobivanju prave plaće. Mnogi gnjevni radnici znaju reći: – Ma kome on mliči oči, uz još poneki izraz nakon kojega čovjeka obično počnu zvati da je BEŠTIMADUR, da puno BEŠTIMA, odnosno psuje. Možda su ipak veći beštimaduri suvremeni pisci, naravno, samo neki, čija djela upravo obluju tom vrstom leksika. Ima još jedan izraz, vezan uz beštimu. Kad se netko dobro izviče i izbeštima, onda kaže da se dobro ISPURGA, isčistio, dao sebi na volju.
Vrlo su zanimljive i varijacije pojedinih izraza. Tako ŽVIJUKNUT znači ustima i prstima zazviždati, a izraz PROŽVIJUKATI znači nešto sasvim drugo, znači po prilici malo skrenuti s uma, ili drugačije SKRENU NA BANDU, ili pak malo ŠENUTI UMOM. Gotovo da se o svakom izrazu može načiniti čitava jedna priča.
Sada je i trend pojavljivanja nutricionista ili stručnjaka za prehranu koji govore sve više o pretilosti kao bolesti suvremene civilizacije. Nitko od njih neće reći da su se ljudi ZDREPALI ili ZDEPALI. Sve se, u principu, svodi na isto, samo što pretilost nekako znanstvenije zvuči.
Još jedan izraz meni vrlo osebujno zvuči. T je izraz ZACENITI SE. To znači smijati se ili plakati do gubitka daha, ali isto tako uvriježilo se reći za vozače koji loše upravljaju vozilom i koji daju neprimjeren gas, da im se motor CENI, znači loše zvuči, obično buči.
Makar je jugo, vi se nemojte ceniti poput ovih loših motora. Uživajte u činjenici da su procvjetale ljubičice i jaglaci, dok pjev ptica poput najboljeg skladatelja poje ditiramb životu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background