U Drnišu sredstvima EU uređen Poludnevni boravak za starije

- 4. travnja 2014.

U sklopu nekadašnjeg drniškog đačkog danas je otvoren Poludnevni boravak za osobe sa urbanog prostora koje žive same i socijalno su izolirane . Riječ je o prostoru do 60 m2 koji je Udruzi „ZvoniMir” na korištenje dodijelio Grad Drniš u sklopu realizaciju projekta „Solidarnost i zapošljavanje – ruka u ruci” . Projekt kroz natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga u lokalnoj zajednici” uz Hrvatski zavod za zapošljavanje kao ugovorno tijelo , sufinancira i EU unija u iznosu od 174.103,29 eura ,odnosno 85% vrijednosti projekta,a ostatak Udruga Zvonimir sa partnerima Pučkim otvorenim učilištem Knin, Dom za starije i nemoćne Knin i Općinom Biskupija . Poludnevni boravak prigodno je otvorio gradonačelnik Drniša Josip Begonja. Svečanosti su uz brojne mahom starije Drnišane koji će biti i korisnici ovog programa , nazočili i šibensko-kninski dožupan Zorna Smolić , predstavnici susjednih općina te partnera na ovom projektu. U sklopu realizacije projekta koji će se odvijati do siječnja 2015. uključeno je i 35 nezaposlenih osoba sa liste Zavoda za zapošljavanje.

Foto: Radio Drniš

-U sklopu realizacije projekta koji će se odvijati do siječnja 2015. uključeno je i 35 nezaposlenih osoba sa liste Zavoda za zapošljavanje koji su se osposobljavali za pružanje pomoći starijim sobama , uključeni su kroz projekte javnih radova. Sve osobe koje će pružati usluge u Poludnevnom boravku u Drnišu su prošle edukaciju pri Pučkom učilištu Knin.Na prostoru općine Biskupija ujedno je kroz projekt oformljen tim koji pruža usluge skrbi korisnicima kojima je potrebna tjedna palijativna skrb ,kazala je predsjednica Udruge Zvonimir Zvjezdana Bajić te najavila i nove projekte ove Udruge na širenju mreže socijalnih usluga namijenjenih starijim osobama. Zvjezdana Bajić:

{play}audio/zvjezdana.mp3{/play}

Dnevni kapaciteti prostora su 30-35 osoba u kojima se mogu družiti ,kreativno provoditi vrijeme i sudjelovati u nizu aktivnosti. Na raspolaganju im je psihološka i podrška socijalnog radnika ,te periodično mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

Pozdravljajući ovaj projekt Gradonačelnik Begonja je kazao je da se nada da je ovo tek početak, te da će se realizirati namjera grada da u Drnišu se otvori i Dom za starije kako bi imali cjelodnevnu skrb.

{play}audio/josip_begonja.mp3{/play}

Zoran Smolić šibensko kninski dožupan kazao je kako je ovo lijep primjer kako se može djelovati u socijalnom poduzetništvu i koristiti sredstva socijalnih fondova:

{play}audio/smolic.mp3{/play}

Očekivanju su da će Poludnevni boravak , suvremeno opremljeni prostor ,biti mjesto u kojem se,kroz dnevne aktivnosti, obogaćuje kvaliteta njihovog života sa socijalnog ,psihološkog, zdravstvenog i fizičkog aspekta. Prostorom i dosadašnjom skrbi Udruge Zvonimir zadovoljni su i budući korisnici prostora:

{play}audio/korisnici_boravka.mp3{/play}

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background