U Drnišu održana obuka o održivom gospodarenju otpadom

- 2. ožujka 2015.

Foto: Darija Matić, Marija Lojić

U slučaju da Grad Drniš, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, uskoro ne počne rješavati problem gospodarenja otpadom na način koji je propisala Europska unija, što obvezuje članstvo u eurozoni, moglo bi se dogoditi da plaća penale. Poljska zbog neizvršavanja standarda i normi Europske unije u gospodarenju otpadom dnevno plaća 67 tisuća eura penala. Hrvatska je pak u slučaju da dođe do penala od strane Europske unije, donijela zakonsku regulativu u kojoj prebacuje odgovornost na gradske i općinske proračune. Rekla je to Sonja Polonijo, na obuci o održivom gospodarenju otpadom, koja je u subotu privukla brojne Drnišane na ovu radionicu.

Inače, Drniš je drugi grad u kojem je održana obuka o održivom gospodarenju otpadom. Koji je cilj ove obuke, direktorica Eko Murvica iz Crikvenice, Sonja Polonijo za Radio Drniš je rekla:

{play}audio/sonja_polonijo_020315.mp3{/play}

Kao jedan od boljih primjera održivog gospodarenja otpadom okupljenima je predstavljen način zbrinjavanja otpada na otoku Krku, o čemu je govorio pomoćnik direktora Ponikve Eko otok Krk Ivan Jurešić. Kako kaže cilj ove obuke je ne samo obučiti građane o važnosti
razvrstavanja otpada već i pomoći krajnjim korisnicima kako ne bi došlo do većih troškova zbrinjavanja otpada, koji bi mogli biti dvostruko veći nego sada. Evo što kaže kako su uspjeli na otoku Krku uvesti održivo gospodarenje otpadom:

{play}audio/ivan_juresic_020315.mp3{/play}

Obuka je održana u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Udruge gradova Hrvatske na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Ante Galića, koji nam je rekao u kojoj je mjeri grad Drniš spreman na sudjelovanje u praksi gospodarenja otpadom:

{play}audio/ante_galic_020315.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background