U Drnišu još jedna prezentacija izgradnje termo solarnog parka

- 27. listopada 2012.

Nakon šest mjeseci tvrtka “Genesis projekt grupa” u Drnišu je održala još jednu prezentaciju projekta izgradnje termo solarnog parka.
Riječ je o investiciji vrijednoj 170 milijuna eura. Za izgradnju parka potrebna je površina od 195 hektara. Interes lokalne zajednice je višestruk, kazano je na prezentaciji.

U izgradnji parka bilo bi zaposleno oko 1000 radnika na godinu dana koliko je potrebno da se elektrana izgradi, dok bi poslije stalni posao pronašlo oko 50 radnika od čuvara do inženjera elektrotehnike. Određeni postotak godišnje zarade investitora slijevao bi se u drniški gradski proračun.
Termo solarni park gradio bi se na lokaciji krša između Trbounja i Širitovaca, predviđenoj u Prostornom planu Šibensko-kninske županije. Investitora drniški kraj zanima jer objedinjuje sve što im je potrebno: teren, položaj, sunce i infrastrukturu. Miljevačka visoravan se nalazi na nadmorskoj visini od 280 metara, nema magle, a ima oko 2 tisuće i 600 sunčanih sati godišnje.

Termo solarne elektrane imaju oko 2 tisuće i 500 ogledala ili heliostata koji prate kretanje sunca i reflektiraju ga na sunčev toranj visok oko 140 metara, što je otprilike zgrada visoka 40 katova. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane bila bi negdje oko 110 MWh, što je potreba oko 250 – 300 tisuća kućanstava. Za realizaciju projekta potrebno je i osnivanje projektnog društva a jedna od mogućnih formi suradnje je i privatno javno partnerstvo.
Iza investicije stoje vlasnici tehnologije, tvrtka Sener Torresol Energy i Masdar iz Abu Dhabija.
Riječ je o CSP tehnologiji, odnosno o sunčevoj koncentriranoj snazi, kojom se proizvodi električna energija i to često na kombinirani pogon. Uz sunce, često imaju i dodatni izvor na fosilna goriva, najčešće prirodni plin.
Trenutno u svijetu radi nekoliko sunčevih toplinskih elektrana. U njima se pomoću sustava zrcala sunčevo zračenje fokusira na spremnike sa vodom, uljem, tekućim natrijem i slično koji se zagrijava, te se njegovim prolaskom kroz parne turbine proizvodi električna energija.

No za razliku od mjeseca travnja kada je tvrtka Genesis projekt održala prvu prezentaciju situacija u Prostornom planu Grada Drniša bitno se promijenila. Naime, površina namijenjena za izgradnju solarnih parkova je izbačena.
Na temelju zahtjeva Vijeća mjesnih odbora sa područja miljevačkih sela i nekih drugih drniških naselja pokojni gradonačelnik Drniša Ante Dželalije uputio je zahtjev Gradskom vijeću da se ide sa ciljanim tzv. točkastim izmjenama prostorno planske dokumentacije odnosno sa brisanjem područja namijenjenih za solare. Nakon što je provedena javna rasprava Gradsko vijeće Drniša u kolovozu usvojilo je taj prijedlog čime je prostor od 150 hektara prethodno namijenjen za obnovljive izvore energije na bazi sunca izbačen iz Prostornog plana a ostavljena je mogućnost da se solarni paneli postavljaju na krovove kuća.

Riječ je o nenaseljenom kršu, u državnom vlasništvu, koji se naslanja na 400 hektara područja Općine Promina, a koje su Prominjani u svom prostornom planu osigurali za istu namjenu. U Promini, kazano je sinoć na prezentaciji, Općinsko vijeće usvojilo je potrebne akte i investitor je započeo sa izradom Urbanističkog plana uređenja.

Okupljenim Drnišanima projekt su sinoć predstavili predstavnici tvrtke Genesis – Nikica Gabrić i Ivan Glavaš. Okupilo se dvadesetak građana a nazočila je i zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo koja je kazala da je očekivala i veći interes građana. Istaknula je kako su Drnišu potrebne investicije, koje otvaraju radna mjesta a što znači zadržavanje ljudi na drniškom području.

U Europi prvi takav park izgrađen je u Španjolskoj Andaluziji. Nakon godinu dana rada pokazao je svoju opravdanost odnosno isplativost.

solar-1

solar-2

solar-3

solar-4


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian