Priznanja darivateljima krvi, drniški rekorder Šime Lapić

- 25. listopada 2012.

25. listopada posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela na današnji dan 1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.
Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske.
I Drnišani već godinama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa jednom mjesečno sudjeluju u akcijama darivanja krvi. Za svoju humanost, drniški dobrovoljni darivatelji krvi koji su je dali 10 i više puta dobili su priznanja Hrvatskog Crvenog križa na zajedničkoj županijskoj proslavi u šibenskoj gradskoj vijećnici.
Drniški rekorder je Šime Lapić sa 65 darivanja a potom slijedi Anton Vukičević sa 60 darivanja.
Među ženama rekorderka je Gorka Buljević koja je 40 puta darovala krv. Danas je priznanje dobio i Šime Džapo za 30 darivanja, Marko Kunac za 20, te Ante Čaleta, Renato Grgurićin, Šime Lilić i Anita Sirovica za 10 puta, dok među ženama priznanje će dobiti i Josipa Pulić i Ana Jukica koje su krv darovale pet puta.
Gradsko društvo Crvenog križa u čestitci darivateljima krvi povodom njihovog dana upućuje i izraze duboke zahvalnosti za plemenitost i humanost koju su pokazi darujući ono najvrednije što čovjek može dati, svoju krv.
Ujedno zahvaljuju svima koji su prvi put pristupili akcijama darivanja krvi što su se ove godine organizirale u Drnišu. Novim članovima brojne obitelji darivatelja krvi ove godine po prvi put se priključilo 14 naših sugrađana.

ddk


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background