Priznanja darivateljima krvi, drniški rekorder Šime Lapić

- 25. listopada 2012.

25. listopada posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela na današnji dan 1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.
Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske.
I Drnišani već godinama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa jednom mjesečno sudjeluju u akcijama darivanja krvi. Za svoju humanost, drniški dobrovoljni darivatelji krvi koji su je dali 10 i više puta dobili su priznanja Hrvatskog Crvenog križa na zajedničkoj županijskoj proslavi u šibenskoj gradskoj vijećnici.
Drniški rekorder je Šime Lapić sa 65 darivanja a potom slijedi Anton Vukičević sa 60 darivanja.
Među ženama rekorderka je Gorka Buljević koja je 40 puta darovala krv. Danas je priznanje dobio i Šime Džapo za 30 darivanja, Marko Kunac za 20, te Ante Čaleta, Renato Grgurićin, Šime Lilić i Anita Sirovica za 10 puta, dok među ženama priznanje će dobiti i Josipa Pulić i Ana Jukica koje su krv darovale pet puta.
Gradsko društvo Crvenog križa u čestitci darivateljima krvi povodom njihovog dana upućuje i izraze duboke zahvalnosti za plemenitost i humanost koju su pokazi darujući ono najvrednije što čovjek može dati, svoju krv.
Ujedno zahvaljuju svima koji su prvi put pristupili akcijama darivanja krvi što su se ove godine organizirale u Drnišu. Novim članovima brojne obitelji darivatelja krvi ove godine po prvi put se priključilo 14 naših sugrađana.

ddk


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian