U drniškom kraju ove subote tri pučke fešte, u Kljacima, Moseću i Mirlović Zagori

- 22. srpnja 2011.

Sutra se u drniškom kraju održavaju tri pučke fešte, u Kljacima povodom blagdana sv. Ilije, u Mirlović Zagori povodom blagdana sv. Jakova, dok je na Moseću prvo okupljanje raseljenih Mosećana.

_______________________________________________________________________________________

U Općini Ružić u Kljacima KUD “Sveti Ilija Kljaci” u povodu blagdan svog sveca, kojega su mještani  zaštitnika organizira veliki kulturno zabavni program sa više stotina sudionika i gostiju pod nazivom “Ilindanska noć”

Uz međužupanijsku smotru folklora koja će započeti u 19 sati svečanim mimohodom sudionika, od 21 sat i 30 minuta najavljuje se izbor ilindanske lipotice, te izbor najboljeg scenskog nastupa. Cjelovečernja zabava u Kljacima završit će nastupom Totem benda i tamburaša.

Obilježavanje blagdana sv. Ilije proroka, zaštitnika župe Kljaci koja obuhvaća naselja Kljake, Čavoglave, Mirlović Polje i dio naselja Umljanovići započelo je na sam blagdan sv. Ilije 20. srpnja. Ove će godine po prvi put proslava potrajati više dana zahvaljujući prije svega KUD-u Sveti Ilija Kljaci čiji su članovi dali veliki doprinos da se ovoj nekad širom Dalmatinske zagore čuvenoj fešti povrati dio stare slave.

Program je započeo na sam blagdan zaštitnika župe molitvom i svečanim polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Nakon procesije se kipom sv. Ilije svečanu Svetu Misu na kojoj je koncelebriralo desetak svećenika predvodio je fra Perica Maslać, župni vikar župe Gospe van grada u Šibeniku.

Po završetku liturgijskog dijela proslave KUD Sveti Ilija izveo je kraći kulturno-zabavni program, dok je u večernjim satima u organizaciji malonogometnog kluba Kljaci odigran revijalni malonogometni turnir. Turnir je održan na novouređenom malonogometnom igralištu koje je uz financiranje općine i izniman dobrovoljni rad mještana ovih dana dobilo i nove tribine. Inače, financijska sredstva uprihodovana sa samog turnira namijenjena su dovršetku malonogometnog igrališta kojemu su Kljačani dali ime „Domovina“ i uz koje je već uređen i zog za balote, a upravo se radi i na poboljšanju rasvjete i uređenju okoliša cijelog kompleksa.

“Ilindanska noć” organizira se uz pokroviteljstvo Općine Ružić, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Županije šibensko-kninske.

______________________________________________________________________________________

Također sutra ali u Općini Unešić u Mirlović Zagori priprema se tradicionalna pučka fešta u povodu blagdan svetog Jakova zaštitnika mjesta, kojeg  katolička crkva slavi u ponedjeljak 25. srpnja.

Mirlovačka fešta započet će od 18 sati i 30 minuta natjecanjima domaćina i gostiju u starim nadmetanjima od potezanja konopa,  skakanja u vrećama do povlačenja vina iz bačve.

Potom od 20 sati slijedi smotra folklora a ove godine nastupit 10 kulturno umjetnički društava iz deset hrvatskih županija, s prostora od Dubrovnika do Vukovara, te domaćini KUD Zvona Zagore.

Završnica je nastup pjevača Nenada Vetme i Žanamari Vuco.

________________________________________________________________________________________

Ujedno sutra u Moseću, u općini Ružić kod crkve sv. Martina, održat će se prvi veliki susret Mosećana i njihovih prijatelja u organizaciji neformalne udruge “Moseć u mom srcu”.

Svečana Sveta misa sa procesijom najavljena je za 10 sati, dok od 16 sati započinje kulturno umjetnički program, nastupaju društva iz Kljaka, Gradca i Oklaja, te i guslar Dane Jurić.

Umjetnica Josipa Mijatović predstavit će se sa svojim ručno izrađenim nakitom. U 19 sati najavljeno je izvlačenje lutrije. Za zabavu će se od 20 sati pobrinuti sastav “EPP” iz Splita.

Bit će postavljen i video zid za gledanje utakmice Hajduk – Barcelona.

 

folklor_petropoljci_

Slika: Ilustracija folklora, fotografija vlasništvo Etno udruge Petrovo polje 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian