Turnir u balotama uz Dan Sv. Petke

- 28. listopada 2015.

Foto: Udruga žena "Petropoljka"

Udruga žena “Petropoljka” iz Biočića tradicionalno je jučer proslavila Dan Sv. Petke – koja se slavi i kao zaštitnica žena.

Sveta Paraskeva, sveta Petka, pravoslavna je svetica i čudotvorka, a Crkva ju je slavila 14. listopada po starom, odnosno 27. listopada po novom kalendaru. Njen kult njeguje se stoljećima u jugoistočnoj Europi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumunja i Bugara. Na ikonama je predstavljena u monaškoj odjeći sa križem u ruci. U drniškom kraju crkva posvećena ovoj svetici nalazi se u Kanjanima u sklopu Parohije Biočić, sagrađena 1888. godine, gdje se njeguje dugogodišnja tradicija obilježavanja hramovne slave Svete Petke Paraskeve. Jučer liturgijsko slavlje pred mnogobrojnim vjernicima iz tog kraja predvodio je tamošnji paroh, jerej Milan Radusin .

Žene okupljene u Udrugu „Petropoljka” Dan svete Petke proslavile su višednevnim turnirom u balotama, na kojem su nastupile mješovite tročlane ekipe (1 muškarac, 2 žene). Pobjedničkoj ekipi pripala je nagrada od 300 kn. Sve se završilo roštiljadom i prigodnim druženjem.

Foto: Udruga žena "Petropoljka"


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background