Turistički uspješna 2016. godina na području Grada Drniša

- 11. siječnja 2017.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Drniša u 2016. godini ostvareno je gotovo 12 tisuća noćenja, čime je nastavljena godišnja stopa rasta od čak 25 posto zadnje tri godine.

Povećan je i broj smještajnih kapaciteta i broj gostiju. Protekle godine broj postelja povećan je za šezdesetak, a prema riječima direktorice Turističke zajednice Grada Drniša Josipe Čupić ljudi sa našeg područja javljaju se gotovo na dnevnoj bazi sa upitima kako u funkciju turizma staviti svoje prostore koje ne koriste.

No, na povećanje su utjecali i bolja popunjenost postojećih kapaciteta i rast interesa gostiju među kojima prednjače njemački, francuski, nizozemski, talijanski, belgijski i britanski gosti. Broj stranih gostiju konstantno je od 2011. godine veći od broja domaćih.

Prošla godina ostati će zapamćena i po završetku velikog IPA projekta ‘Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka’ u okviru kojega je drniška turistička zajednica značajno unaprijedila marketinšku infrastrukturu, izrađene su nove Internet stranice, aplikacija za mobilne telefone, nove brošure i letci, kao i promotivni film i smeđa turistička signalizacija te je izrađen Plan upravljanja i marketinga razvoja turizma Grada Drniša.

U okviru tog projekta na određeno vrijeme u turističkom uredu bio je zaposlen i dodatni djelatnik čija je plaća financirana iz projekta i manjim dijelom od strane Grada Drniša.

Što se poslovanja tiče za prvih devet mjeseci 2016. godine prihodi su iznosili 777 tisuća i 58 kuna od čega je prihod od IPA projekta 491 tisuću kuna. Rashodi su iznosili 707 tisuća i 72 kune. Izvorni prihodi TZ-a su članarine i boravišna pristojba te dotacija Grada Drniša.

Od gradonačelnika Grada Drniša Josipa Begonje koji je ujedno i predsjednik Turističkog vijeća stiže inicijativa da se održi uskoro zajednički sastanak svih aktera u turizmu sa područja Grada Drniša kako bi se postigao svojevrsni dogovor u kojem pravcu dalje afirmirati drniški kraj nakon što je projekt ‘Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka’ odškrinuo vrata. U tijeku je i izrada dokumentacije za projekt revitalizacije kulturne baštine u svrhu razvoja kulturnog turizma, kao i projekt prekogranične suradnje gdje je želja izgraditi Centar za razvoj kompetencija za razvoj ruralnog turizma u Pakovom Selu, tu je i izrada stalnog postava Ivana Meštrovića u Gradskom muzeju Drniš, sve skupa sa ciljem daljnjeg razvoja na polju turizma, naveo je gradonačelnik Begonja.

Radio Drnis


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background