Trinaest milijuna kuna ulaganja u Miljevačke ceste

- 12. rujna 2018.

Županijska uprava za ceste uložila je 2,3 milijuna kuna u novi rotor na Miljevcima, na lokaciji Kulušića oštarije.
Kružno križanje je opremljeno sa mjeračima brzine iz svih smjerova i javnom rasvjetom čime je postignut najveći nivo sigurnosti u prometu na ovoj tzv. crnoj točki, kazao je ravnatelj ŽUC-a Ante Parat prilikom obilaska rotora i dodao:

– ‘Prije je tu bilo klasično četverokrako križanje, gdje su na svim prilazima bile trake za usporavanje prometa, i koje je bilo pravilno označeno prometnom signalizacijom. No problem je bila njegova lokacija sa dugim prometnim pravcima gdje su vozači često prometovali većim brzinama od dozvoljene i to bez da su se pridržavali pravila prednosti prolaska vozila, što je rezultiralo prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom’, kazao je ravnatelj Parat.

Sa crnom statistikom nazočne je upoznao načelnik PU Šibensko kninske Ivica Kostanić:

– ‘U razdoblju od 1999. godine do danas na ovom mjestu bilo je 14 težih prometnih nesreća. Ukupno su stradale 22 osobe, pet smrtno, šest teže i jedanaest lakše ozlijeđenih osoba. Rotor je uvijek dobro rješenje po pitanju aspekta sigurnosti.’

– ‘ Napokon možemo reći i ovo smo dočekali. Rotor izgleda odlično. Radove je izvodila tvrtka Poduzeće za ceste Split. Bila je ovo problematična prometna točka. Dugo se radilo i na rješavanju imovinsko pravnih poslova. Prijavili smo bili projekt i na Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa no pretpostavljam problem je bila visina investicije. Ipak smo uspjeli sami sve riješiti’, kazao je na Miljevcima tijekom obilaska terena župan Šibensko kninski Goran Pauk.

Miljevci su sada naselje sa čak tri rotora.

– ‘Po meni je ova lokacija bila prioritet kako sam to i rekao prilikom puštanja u promet u proljeće prošle godine rotora na Miljevcima u naselju Ključ, ali sam svejedno zadovoljan jer je ovo značajan iskorak sa aspekta sigurnosti u prometu i drago mi je da su u Županijskoj upravi za ceste imali sluha’, istaknuo je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Dobre vijesti su i da kreće uređenje prometnice prema Nacionalnom parku Krka, lokalitet Roški Slap, u svom preostalom dijelu odnosno dionici Širitovci – križanje s lokalnom cestom za Bogatići  Miljevački.

Ta cesta predstavlja najkraći prometni pravac kojom prometuju turisti  koji posjećuju Roški slap, te se ujedno koristi za pristup značajnom krajobrazu Kanjona rijeke Čikole s pješačko–edukativnom stazom, penjalištem i zip lineom.

– ‘Budući da iz godine u godinu raste broj posjetitelja u NP “Krka” a naročito gornjeg dijela toka rijeke Krke odnosno Roškog slapa, broj vozila na navedenoj cesti znatno je povećan. Građevinsko-prometni elementi na dijelu navedene ceste bez uređenog sustava za oborinsku odvodnju, širine kolnika pet metara nisu bili zadovoljavajući. Kao takva cesta je predstavljala opasnost za sve sudionike u prometu a prvenstveno posjetitelje nacionalnog parka i bicikliste’, objasnio je župan Pauk.

– ‘Županijska uprava za ceste Šibensko–kninske županije u proteklih je nekoliko godina rekonstruirala veći dio te županijske ceste tj, dionice; Drniš – Širitovci i Roški Slap – Laškovica. Preostala je dionica Širitovci – križanje s lokalnom cestom u Bogatiću, dužine 5,4 km. Za tu je dionicu pripremljena je tehnička dokumentacija te su ishođene potrebne dozvole, a izvršen je i otkup zemljišta u iznosu od 1,1 milijun kuna dok vrijednost radova rekonstrukcije ceste iznosi 9,2 milijuna kuna’, kazao je ravnatelj ŽUC-a Ante Parat.

Pomogla je i Javna ustanova Nacionalni park Krka i to sa četiri milijuna kuna kroz dvije godine,

– ‘Roški Slap je naš drugi najatraktivniji lokalitet koji se približava svojim prihvatnim granicama, i željeli smo pomoći prilikom uređenja infrastrukture, jer će to povećati i sigurnost naših posjetitelja. No zapravo to nije generalno rješenje problema. Potrebna je obilaznica, da županijska cesta ne prolazi kroz park, odnosno parkiranje i zaustavljanje gostiju bi trebalo biti iznad kanjona kod lokaliteta Kružine i Oziđana pećina sa drniške strane odnosno sa skradinske strane na Laškovici. Kroz prostorno plansku dokumentaciju podržavamo i izgradnju novog mosta preko rijeke Krke iznad kanjona kako bi se potpuno prometno rasteretio Roški Slap ali JU NP Krka ne bi bila nositelj tog projekta, niti bi ga provodila’, kazao je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

Na obilasku terena bili su i dožupani Darija Puljić i Nikola Blažević, voditelj Elektre Drniš Petar Abramac, i drugi.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian