Tko će, kada, koliko i zašto plaćati ulaz u NP Krka?

- 24. svibnja 2019.

Jučerašnja neslužbena informacija koja se brzinom munje proširila po društvenim mrežama i drniškim krajem da će se ubuduće svim građanima naplaćivati ulaz u NP Krka, uključujući onima koji su vlasnici nekretnina, imaju svoju zemlju ili čak i žive, u Drnišu je, posebno na Miljevcima uzburkala strasti.
Otvorena je i Facebook grupa ‘Ovo je moja rijeka Krka’, u kojoj su se građani okupljali sa ciljem prosvjeda, i u kojoj su se mnogi izjasnili da nemaju namjeru plaćati niti simboličnu cijenu za ulaz u NP Krka, kako bi oni ili članovi njihovih obitelji došli do svojih posjeda a da nije u redu niti naplaćivati ulaz ostalim građanima na čijem se području NP Krka rasprostire.

U međuvremenu danas je JU NP Krka na svojoj internet stranici objavila tekst kojeg prenosimo u cijelosti:

“U četvrtak, 23. svibnja 2019. u uredu gradonačelnika Skradina održan je radni sastanak u cilju nastavka otvorene i kontinuirane komunikacije te dugoročne suradnje predstavnika jedinica lokalne samouprave, lokalnog stanovništva i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Sastanku su prisustvovali gradonačelnici Skradina mr. sc. Antonijo Brajković i Drniša mr. sc. Josip Begonja, načelnik općine Promina Tihomir Budanko, ravnateljica JU „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i predstavnici Parka.

Svi sudionici sastanka usuglasili su se da tisućljetni suživot čovjeka s Krkom ovo područje čini izuzetno važnim a očuvanje prirodnih ekosustava kojima se čovjek znao prilagoditi predstavlja zalog za buduće generacije.

Lokalni stanovnici prvi su čuvari prirode i glasnogovornici Nacionalnog parka „Krka“. Pružajući pozitivan primjer, utječu na zaštitu ove jedinstvene prirodne i kulturnopovijesne vrijednosti.

Stoga, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ lokalnu zajednicu nastoji uključiti u donošenje upravljačkih odluka kako bi svi dionici zajednički doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti, gospodarskom razvoju i poboljšanju kvalitete života općenito.

Ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica naglasila je važnost suradnje s lokalnom zajednicom te istaknula kako razmišlja o uvođenju novih pogodnosti za lokalno stanovništvo poput primjerice obiteljskih ulaznica.

U ovom trenutku lokalnim stanovnicima vlasnicima i ovlaštenicima prava na nekretninama u NP „Krka“, omogućen je neometan pristup njihovim nekretninama, s tim da na recepciji moraju pokazati dopuštenje za povlašteni ulaz.
Da bi dobili dopuštenje, moraju podnijeti zahtjev Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“. Dopuštenja se, na temelju zahtjeva, izdaju i zaposlenicima pravnih osoba i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost dopuštenu u Nacionalnom parku „Krka“.

Nadalje, lokalnim stanovnicima koji nisu vlasnici nekretnina u Parku a imaju prebivalište u njegovoj blizini, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ omogućila je da se učlane u Klub prijatelja Krke.
Članstvo vrijedi godinu dana od dana kupnje ulaznice. Prijatelji Krke tako mogu neograničeno ulaziti u NP „Krka“ u tom razdoblju, osim u srpnju i kolovozu na Skradinski buk, kada je ulaznicu moguće iskoristiti samo jedanput.

Žitelji Šibensko-kninske županije ostvaruju popust prilikom učlanjenja u Klub u visini od 50 % od iznosa članarine. Drugim riječima, odrasli ulaznicu plaćaju 99 kn, a djeca od sedam do osamnaest godina koja Park posjećuju u pratnji roditelja 40 kn. Djeca do navršene sedme godine ne plaćaju ulazak u Park. U Klub prijatelja Krke može se učlaniti na svim recepcijama i ispostavama NP „Krka“ uz predočenje osobne iskaznice.

Predstavnici lokalne samouprave istaknuli su važnost otvorene komunikacije prema lokalnoj zajednici, a između ostalog zainteresirali su se za mogućnosti kretanja stanovnika koji žive u granicama NP „Krka“ ili u njegovoj neposrednoj blizini te o mogućnostima posjete hodočasnika Visovcu.
Razgovor je nastavljen u pravcu ostvarenja najpovoljnijih modela evidentiranja ulaza posjetitelja u NP te u tom kontekstu i ulaznica za lokalno stanovništvo na koju temu će predstavnici lokalne samouprave Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ uputiti svoje prijedloge.

JU „NP Krka“ inicirati će razgovore i s drugim zainteresiranim dionicima u nastojanju pronalaska najboljeg rješenja za sve, vodeći pritom posebnu pažnju o interesima svih dionika. Krajnji cilj je povećanje sigurnosti svih osoba koje borave unutar granica Parka.” – navodi se iz JU NP Krka.

Tko će, kada, koliko i zašto plaćati ulaz u NP Krka tek će se vidjeti …

FOTO: JU NP Krka


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background