Sveto vazmeno trodnevlje: Donosimo raspored obreda i blagoslova jela

- 1. travnja 2021.

Sveto vazmeno trodnevlje je najznačajnije vrijeme u liturgijskoj godini kada kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Vazmeno trodnevlje počinje Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak, a dostiže svoj vrhunac u Vazmenom bdijenju i završava Velikom subotom. Kruna i smisao cijelog svetog vazmenog trodnevlja je najveća svetkovina vjere, Uskrs.

Na Veliki četvrtak prestaju zvoniti zvona u crkvama i ne sviraju orgulje do Vazmenog bdijenja. Spominjemo se Isusove ustanove dva sakramenta: euharistije i svećeničkog reda. Misa Večere Gospodnje je u 19 sati u crkvi Gospe od Ružarija. Zbog posebnih epidemioloških razloga u misi izostavlja se obred pranja nogu. Poslije mise pjevani Gospin plač.

Veliki Petak: spomen Isusove muke i smrti na križu, jedini dan u godini kada se ne slavi sveta misa. U 7 sati molitva službe riječi  u crkvi Gospe od Ružarija.
Obredi Velikog petka započinju u 19 sati, a izostavlja se ljubljenje križa zbog dobro znanih epidemioloških razloga. Također neće biti uobičajene procesije s Presvetim poslije obreda.

Velika Subota: dan tišine i iščekivanja uskrsnuća. Blagoslov uskrsnih jela je sljedećim rasporedom: u Drnišu ispred crkve Gospe od Ružarija u 10, 12, 17 i 18 sati; u Kričkama u 11 sati; u Trbounju u 12 sati; u Sedramiću u 10 sati; u Žitniću u 10,30 sati te u Lišnjaku u 17 sati. Vazmeno bdijenje započinjemo u 20 sati u crkvi Gospe od Ružarija te tako ulazimo u proslavu otajstva Uskrsnuća.

Na svetkovinu Uskrsa svete mise su uobičajenim nedjeljnim rasporedom – priopćeno je iz Župe Gospe od Ružarija.

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background