Svečano otvoreni – 4. Festival pršuta i Međunarodno ocjenjivanje vina

- 1. rujna 2017.

Pršutar Vlade Radeljak ispred Braniteljske zadruge Lemeš bio je najbrži i najspretniji od petero pruštara koji su rezanjem pršuta sudjelovali u ceremoniji otvorenja 4. Međunarodnog festivala pršuta i 1. Međunarodnog ocjenjivanja vina čime je manifestacija i ove godine službeno otvorena.

Svečanost otvorenja upriličena je u velikom šatoru pokraj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog uz brojne uzvanike i posjetitelje, nastup Gradskog pjevačkog zbora Neuma i pjesnika Franu Bilića.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili gradonačelnik Josip Begonja, predsjednik Udruženja proizvođača drniškog pršuta Zvone Marin, izaslanik župana Istarske županije Milan Antolović, izaslanica predsjednika Hrvatske gospodarske komore Božica Marković, župan Goran Pauk, te državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina.

Gradonačelnik Begonja je kazao: {play}images/audio2/prsut_begonja_1.mp3{/play}

Zajedno sa županijom završeni su projekti turističke infrastrukture kazao je gradonačelnik Begonja: {play}images/audio2/prsut_begonja_2.mp3{/play}

Izaslanica predsjednika Hrvatske gospodarske komore Božica Marković: {play}images/audio2/prsut_markovic_1.mp3{/play}

Zašto je su zaštićeni proizvodi važni i za zemlju i za destinaciju Marković je kazala: {play}images/audio2/prsut_markovic_2.mp3{/play}

Izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Šibensko kninski Goran Pauk na svečanom otvorenju kazao je kako se nalazimo u gradu u kojemu je utemeljena pršutarska proizvodnja, te dodao:
{play}images/audio2/prsut_pauk_1.mp3{/play}

Festival pršuta u Drnišu je na najboljem putu sa postaje najbolji Festival pršuta u Hrvatskoj kazao je župan Pauk:
{play}images/audio2/prsut_pauk_2.mp3{/play}

Turizam u Hrvatskoj bilježi rekorde rezultate. Na nivou godine povećanje je 13 posto – kazao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina:
{play}images/audio2/prsut_glavina.mp3{/play}

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje 25 proizvođača pršuta, te 21 vinar.

Komisija za ocjenjivanje vina imala je pred sobom opsežan posao ocjenjivanja čak 53 uzorka vina, od čega 24 su bijela vina a 29 crnih. Tko su pobjednici doznati ćemo sutra. Svečanost proglašenja pobjednika u velikom šatoru najavljena je za 11.45 sati.

Festival pršuta i Međunarodno ocjenjivanje vina odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom PRH, organizator je Grad Drniš a suorganizatori su Udruga proizvođača drniškog pršuta, Šibensko kninska županija i Hrvatska gospodarska komora.

Svečanosti otvorenja nazočili su saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Branka Juričev Martinčev, izaslanik predsjednika Vlade RH župan Šibensko kninskog Goran Pauk, saborska zastupnica Marijana Balić, državni tajnik u ministarstvu turizma Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo, iz Ministarstva poljoprivrede Sandra Dujmić i Brankica Ćosić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, izaslanica predsjednika HGK Božica Marković, predsjednik Županijske Skupštine Šibensko kninske Nediljko Dujić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, pročelnik Grada Zagreba Ivica Lovrić, dožupanica Darija Puljić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, načelnici drniških općina, župnik Drniša fra Damir Ćiro Ćikara, fra Ivan Maletić, direktorica Turističke zajednice Šibensko kninske županije Željana Šikić, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko kninske županije Mira Lepur, te brojni drugi. 

Više fotografija na: Svečano otvorenje Festivala pršuta – Drniš 2017.

Program se nastavlja ostatak dana i sutra do 15 sati.

Poslijepodne u 17 sati i 30 minuta održat će se turnir u streetballu na košarkaškom igralištu na Podvornici, u organzaciji KK DOŠK i zajednice sportova Grada Drniša pod nazivom ‘Pršuting’.

Navečer u 19 sati posjetitelji će moći uživati u nastupu Etno udruge “Petrovo polje”. Sat kasnije na pozornicu će se popeti kantautor Ante Skelin, a kulminacija programa uslijedit će u 21 sat s nastupom klape “Maslina”.

  • SUBOTA

Sutra program započinje u 10.30 sati. Nastupit će Puhački orkestar Drniš.

U 11 sati i 15 minuta u velikom šatoru započeti će natjecanje u ručnom rezanju pršuta. Prijave svih zainteresiranih se primaju na INFO – PULTU Festivala do sutra do 11.00 sati.

Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg Festivala pršuta i Međunarodnog ocjenjivanja vina predviđeno je za 11 sati i 45 minuta.

U revijalnom tonu program se sutra nastavlja u 12.30 nastupom ansambla “Bonaca” i KUD-a “Sveti Ilija” iz Kljaka u 14.30 sati.

Zatvaranje festivala najavljeno je za 15 sati u subotu.

  • DJECA

I za djecu pripremljen je bogat dječji program. Ove godine riječ je o radionici izrade suska, dječjem lutkarskom mjuziklu, te natjecanju u slaganju puzli.

Radionica izrade drniškog suska namijenjena djeci održat će se u dva termina:
Petak 01. rujna u 18,00 sati u Malom šatoru
Subota 02. rujna u 12,00 sati u Malom šatoru
Voditelj radionice je poznati izrađivač suska Ivan Mlađo Tomić s kojim će djeca proći sve faze izrade drniškog suska, a najvrijedniji “mali majstor” na poklon će dobit svoj susak.

Dječji lutkarski mjuzikl “Slon bon ton” u produkciji Studia Suncokret i Duška Mucala najavljen je za subotu 2. rujna u 11,00 sati u Malom šatoru.
Radi se o priči namijenjenoj djeci od 1 do 10 godina, o Slonu koji nije znao ništa o bon tonu. Vragolasti Majmun i brižna Žirafa upoznaju ga sa osnovnim pojmovima lijepog ponašanja. Trajanje lutkarskog mjuzikla je 30 minuta.

Dok natjecanje u slaganju puzli – “Milenijske uspomene Šime Strikomana u puzlama”
održati će se u subota 2. rujna u 12,00 sati u Dječjem vrtiću, voditelj natjecanja je Šime Strikoman.
U natjecanju mogu sudjelovati grupe od najviše troje djece do 13 godina, a četvrti član ekipe može biti i jedan roditelj ili starije dijete, koji će moći pomagati svojoj ekipi. Prijave će se primati u subotu ujutro na štandu Milenijske fotografije Šime Strikomana u Malom šatoru na Međunarodnom festivalu pršuta. Svi sudionici dobit će na poklon puzle sa Milenijskom fotografijom “Drniški pršut”, koja je snimljena u svibnju 2016. godine na Gradini u Drnišu. One najbrže i najuspješnije u slaganju očekuju i ukusne nagrade koje će osigurati Grad Drniš.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian