Svečano otvoren Eko kampus ‘Krka’ u Puljanima

- 21. svibnja 2022.

Eko kampus „Krka“ u Puljanima, vrijedan 83.287.287 kn, novi je edukacijski centar koji prirodnu i kulturno povijesnu baštinu NP „Krka“ interpretira na moderan i interaktivan način, znanstvenicima omogućuje napredak u razvoju znanja i spoznaja a volonterima aktivno djelovanje i razmjenu iskustva

Kao vrata u sjeverni dio Nacionalnog parka „Krka“, jedinstveno sadržajno odredište koje doprinosi optimalnom prostornom i vremenskom rasporedu njegovih posjetitelja, Eko kampus „Krka“ značajno je interpretacijsko-edukacijsko i volontersko središte namijenjeno učenicima, studentima, volonterima, znanstvenicima i istraživačima, a posebno istinskim zaljubljenicima u prirodu koji žele detaljno upoznati prirodne vrijednosti i bogatu kulturno povijesnu baštinu Parka.

Način na koji se odnosimo prema svojim vrijednostima, kako se ponašamo prema okolišu, prava je slika nas. I zato Krka, autentična i posebna u svjetskim okvirima, očuvana i obogaćena sadržajima, treba biti mjesto gdje ponosno dovodimo svoju djecu i pokazujemo kako trebamo čuvati ono što je naše. Da bi i oni čuvali za one koji tek dolaze. Projekt kojem danas svjedočimo primjer je kako treba izgledati svaka investicija u Hrvatskoj – tako da oplemenjuje prostor, da je izvedena na principu održivosti i s minimalnim utjecajem na okoliš“, istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Uređenje Eko kampusa „Krka“ u Puljanima dio je šireg projekta pod nazivom Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke (KK 06.1.2.01.0003), sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za to su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 66.200.193 kn, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 kn.

Ovaj projekt sufinanciran bespovratnim sredstvima fondova Europske unije, sa svojim posjetiteljskim i edukacijsko-prezentacijskim sadržajem, stvorit će nove mogućnosti za razvoj turističkih proizvoda koji će privlačiti posjetitelje i ujedno ih, na zabavan način, educirati o prirodnim i kulturnim vrijednostima kao i potrebi njihove zaštite“ ,kazala je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije i dodala: „Iz EU fondova ukupno je dosad na području cijele Hrvatske ugovoreno skoro milijardu kuna vrijednih projekata iz područja prirodne baštine, od čega je 600 milijuna kuna izdvojeno za izgradnju čak sedamnaest prezentacijskih centara diljem Hrvatske. Na području Šibensko-kninske županije šest je projekata vrijednih 176 milijuna koji se realiziraju sredstvima iz fondova Europske unije. Svi se uspješno privode kraju i možete se ponositi s time.

Edukativni prihvatni centar u Puljanima dio je kontinuirane valorizacije uzvodnog toka Krke koju Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već niz godina aktivno provodi s ciljem jačanja lokalnog gospodarstva i ljudskih potencijala.

Šibensko-kninska županija jedan je od ekološki najbolje očuvanih i prirodnim ljepotama najbogatijih dijelova Hrvatske, a rijeka Krka, koja protječe njezinim središnjim dijelom, davateljica je života svemu što nas okružuje. Zahvaljujući njoj, raznoliki krajolici naše županije na jedinstven su način povezani u osebujan spomenik prirode, na prostoru od izuzetna značenja za hrvatsku nacionalnu povijest“, kazao je Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije i dodao: „Ovim edukativnim prihvatnim centrom, koji će na moderan i interaktivan način interpretirati iznimnu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu ovog dijela naše županije i približiti je svakom posjetitelju, učinjen je još jedan iskorak ne samo u njezinoj promociji, već i u zaštiti, što nam je dužnost i obveza.

Na novi edukativni sadržaj, koji će doprinijeti diversifikaciji lokalne turističke ponude, posebno je ponosan Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina, koji je naglasio: „Projektom Nepoznata Krka i novim edukativnim prihvatnim centrom Općina Promina dobila je dodanu vrijednost u destinaciji koja se profilira kao prepoznatljiva i turistički konkurentna, čiji se razvoj temelji na načelima održivosti. Ciljevi ovog projekta nesumnjivo se isprepliću sa strateškim ciljevima Općine Promina, koja obuhvaća gotovo četvrtinu površine NP ‘Krka’, jer  joj osiguravaju održivu turističku budućnost u smislu gospodarskog razvoja kraja i unaprjeđenja kvalitete života lokalnog stanovništva.“

Uz dvije vrijedne zbirke koje arheologiju i prirodoslovlje predstavljaju na suvremen i privlačan način, u Eko kampusu „Krka“ nalazi se i Laboratorij prirode, koji će zbog svoje edukativne dimenzije i interaktivnog sadržaja biti nezaobilazno odredište učeničkih ekskurzija. Volonteri i istraživači na raspolaganju imaju Volonterski centar, s pripadajućim laboratorijima opremljenim najmodernijim uređajima, konferencijsku dvoranu, koja može primiti sto osoba, te blagovaonicu i internetski centar.

Eko kampus ‘Krka’ inspirativan je primjer usklađenosti prirode s tehnološkim dostignućima 21. stoljeća zahvaljujući kojima se povezuju ljudi različitih interesa i zanimanja. Vjerujemo da će ovaj centar, osim svoga edukacijskog aspekta, biti okosnica razvoja volonterskih programa, da će doprinijeti rastu lokalnog gospodarstva i pružiti cjeloviti turistički doživljaj posjetiteljima“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica te dodala: „Zahvaljujem svima onima koji su predano radili na ovom sveobuhvatnom projektu u različitim fazama njegove izgradnje, doprinijevši time realizaciji ovog jedinstvenog centra za učenje, usavršavanje i druženje u našoj županiji.“

Uređenje i opremanje Eko kampusa „Krka“, pokrenuto 2005., u međuvremenu je postalo dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. U sklopu Nepoznate Krke ukupna vrijednost radova realiziranih u Eko kampusu „Krka“ iznosi 52.623.357 kn, od čega je 45.759.572 kn sufinancirano sredstvima Europske unije, a 42.873 kn sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svi ostali troškovi financirani su vlastitim sredstvima JU „NP Krka“.

Projekt Nepoznata Krka obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija unutar Nacionalnog parka „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza, elektrifikaciju brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem. Opći cilj projekta je aktiviranje – izgradnjom infrastrukture i jačanjem kapaciteta ključnih dionika, razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga – neiskorištenog turističkog i gospodarskog potencijala sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“ i kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, što će doprinijeti društvenom, gospodarskom i ekološkom boljitku toga prostora. To je prepoznala i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, koja se projektu pridružila kao partner.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian