Svečano otvoren 6. Međunarodni festival pršuta – Drniš 2019. (foto&audio)

- 24. kolovoza 2019.

Prigodnom svečanošću sinoć je na drniškoj Poljani otvoren 6. Međunarodni festival pršuta – Drniš 2019.

Festival je otvoren revijalnim natjecanjem u brzini rezanja pršuta u čemu je najbrža i najbolja bila Nella Slavica ravnateljica JU NP Krka a sudjelovale su: Matilda Copić ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredni, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, dožupanica Šibensko kninska Darija Puljić, i direktorica ureda Turističke zajednice Šibensko kninske Željana Šikić.

Odmah po otvorenju, uslijedio je i najsvečaniji dio – objava rezultata ocjenjivanja i dodjela nagrada proizvođačima. Šampion ovogodišnjeg sajma je tvrtka Smjeli d.o.o. iz Dugopolja.
Predsjednica ocjenjivačke komisije, Sandra Petričević iz Veterinarskog zavoda u Splitu izrazila je zadovoljstvo stalnim rastom kvalitete pršuta koja se jasno vidi iz godine u godinu. Kako je istaknula svake godine sve je više zlatnih medalja i sve je teže uočiti fine razlike među vrhunskim proizvodima.

 

Natjecao se ukupno dvadeset i jedan proizvođač u dvije kategorije – dimljeni i certificirani pršut.  U kategoriji dimljenih pršuta, dodijeljene su dvije brončane medalje, četiri srebrne i sedam zlatnih medalja a to su Pršutana Perajica, Porcus – Pršutana Brkić, Pršutana Pupačić, Bura i Sol Trbounje,  Agro Maleš, Mesarsko trgovački obrt Mrki i Nira Pakovo Selo. U kategoriji certificiranih Drniških, Dalmatinskih, Istarskih i Krčkih pršuta ocjene su bile još bolje, a razlike u kvaliteti još manje. Brončanih medalja nije bilo, srebro su osvojili Mujkić prom, Drniške delicije Maran i MI Braća Pivac. Zlatne medalje zaslužili su Crnogorski pršuti Klastera Crnogorskog pršuta, proizvođači Drniškog pršuta DIM – MES i BEL CRO i mesnica Žužić sa svojim Krčkim pršutom. Zlatnu medalju i titulu šampiona festivala ponio je Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli d.o.o. iz Dugopolja.

Dobrodošlicu su izaslanicima, izlagačima, posjetiteljima i sponzorima poželjeli gradonačelnik Drniša, Josip Begonja, predsjednik Udruge Drniški pršut Drago Pletikosa i župan Goran Pauk. Potom su se posjetiteljima obratili visoki uzvanici, izaslanici resornih ministarstava, predsjednice i premijera RH.

Među njima ministar uprave Ivan Malenica ujedno izaslanik predsjednika Vlade, izaslanik predsjednice pod čijim se visokim pokroviteljstvom manifestacija održava savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik Hrvatskog sabora predsjednik Skupštine Šibensko kninske Nediljko Duić, saborski zastupnik Ante Bačić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak, potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za trgovinu Josip Sacher, predsjednik Obrtničke komore Šibensko kninske županije Joso Smolić, i brojni drugi.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja:

 

Župan Šibensko kninski Goran Pauk:

 

Potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević:

 

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić:

 

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina:

 

Ministar uprave Ivan Malenica:

 

Izaslanik Hrvatskog sabora predsjednik Skupštine Šibensko kninske Nediljko Dujić:

 

Izaslanik predsjednice RH Ante Deur:

 

Obrtnička komora Šibensko-kninske županije za posjetitelje festivala pripremali su dagnje sa pršutom. A nastupili su Gradski pjevački zbor Neuma, klapa Drniš i Tamburaški sastav Krsto Odak, te potom i klapa Kampanel.

Večeras je drugi dio Festivala,u 18:00 sati kod Vrela života starta nova turistička tura u pratnji vodiča. Od 19:00 sati počinje edukativna radionica za djecu u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka te nova nagradna igra.U 20:00 sati počinje nastup Gradskog puhačkog orkestra Drniš, a potom gastro delicije priprema Udruženje obrtnika Kaštela. Posjetitelje od 20: 30 sati očekuje nastup Kulturno-umjetničke udruge Miljevci te nastup Klape Iskon, a u ponoć će vatromet označiti zatvaranje Festivala.

Svečanost otvorenja Radio Drniš prenosio je u programu uživo.

Manifestaciju organiziraju TZ Grada Drniša, Grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta

FOTO: Turistička zajednica Grada Drniša

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian