Svečano obilježen Dan Općine Promina

- 24. srpnja 2018.

Općina Promina svečano je proslavila 135. obljetnicu svog osnutka te ujedno i spomendan na pale branitelje i civile prominskog kraja, koji su stradali u Domovinskom ratu.
Općina Promina nastala je prije 135 godina, davne 1882. godine odlukom cara Franje Josipa, da bi godinu dana kasnije bila ustrojena. Djelovala je sve do 1963. godine kada je pripojena Općini Drniš, a ponovo status lokalne samouprave dobila 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj. Kasnije je preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i devet naselja.
Trodnevni program je započeo u subotu predstavljanjem knjige “Promina, kulturno-povijesna baština” autora Ante Jurica, a nastavio se turnirom branitelja u malom nogometu.
U ponedjeljak, 23. srpnja 2018., program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Golubica” u Mratovu i Oklaju. Potom je održano misno slavlje u crkvi svetog Mihovila u Oklaju, a nakon mise uslijedio je mimohod do spomen sobe žrtvama Domovinskog rata gdje je župnik fra Petar Pletikosa izmolio odrješenje za duše poginulih civila i branitelja.

U Domu kulture održana je svečana sjednica općinskog vijeća i akademija kojoj su nazočili i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila sa područja Općine Promina. Okupljenima su se obratili predsjednica općinskog vijeća Davorka Bronić, načelnik općine Promina Tihomir Budanko, župan Šibensko-kninski Goran Pauk, izaslanik potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića i Ministarstva obrane Dragiša Konsa, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik PU Šibensko kninske Ivica Kostanić, izaslanik Ministarstva branitelja predsjednik Udruge 142. brigade Dragan Radeljak. Sjednici je prisustvovao i general Rahim Ademi, ratni zapovjednici – brigadir Ivan Bačić, brigadir Mario Lilić, pukovnik Roko Mijić, pukovnik Kruno Mazalin, prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i brojni drugi.

Predsjednica općinskog vijeća kazala je u svom obraćanju okupljenima više o socijalnim mjerama koje je općina Promina počela provoditi. Radi se o povećanju potpora koje bi trebale barem u nekoj mjeri pomoći stanovništvu, ali i privući mlade obitelji da ostanu živjeti na području općine.

-Među onima koje možda nisu financijski najveće, ali su vrlo važne za stanovnike općine spomenula bih socijalne mjere koje općina financira iz proračuna kao što su potpore za novorođenu djecu koje su povećane za 50%, potpore pri sklapanju braka koje su se počele primjenjivati od ove godine, potpore za školsku opremu učenika, potpore redovnim studentima, tu je i mjera sufinanciranja cijene prijevoza učenika, jednokratne novčane naknade, kao i mjera sufinanciranja kupnje građevinskog zemljišta mladim obiteljima koje žele ovdje živjeti.

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko, govorio je o budućim planovima, o aktualnim projektima od kojih je posebno je istaknuo važnost projekta solarne elektrane.

-Po pitanju gospodarstva što je praktično za nas najbitnije moram napomenuti  da smo došli u neku završnu fazu po pitanju solara i očekujem skoru realizaciju. Na 350ha investitor je pred izradom strateške studije.

Načelnik Budanko kazao je i kako se aktivno radi na poduzetničkoj zoni, ali i rješavanju problema s rudnicima boksita koji su danas zapušteni i lokalnom stanovništu pretežito služe kao ilegalna odlagališta otpada.

-Što se tiče poduzetničke zone, riješili smo je u urbanističkom planu, u prostornom planu, trenutno je u izradi geodetski elaborat . Što se tiče eksploatacije mineralnih sirovina odnosno bivših rudnika boksita nekoliko godina smo vodili pregovore i konačno prošle godine riješili da je država preuzela skrb nad svim onim zapuštenim rudnicima boksita. Ta danas ilegalna odlagališta nisu u skladu sa našom vizijom razvoja i okretanju ka ruralnom turizmu. Uskoro očekujemo sastanak povjerenstva koje bi trebalo utvrditi način sanacije i zaštite.

Župan Goran Pauk je u svom govoru kazao kako je važno čuvati uspomenu na sve žrtve Domovinskog rata iz prominskog kraja. Kazao je kako žrtve nikako ne smiju biti isključivo broj.

–  Kao župan, uvijek ističem kako mi je ravnomjeran razvoj naše županije izuzetno važan i sa svojim suradnicima radim i nastavit ću raditi na njemu. Ovaj kraj ima ogroman turistički, poljoprivredni i gospodarski potencijal koji u suradnji s općinskim vodstvom namjeravamo iskoristiti na dobrobit stanovnika prominskog kraja. Svake godine Županija iz Programa potpora u poljoprivredi financira poloprivrednike s područja Općine Promina koji su nakon rata među prvima krenuli u obnovu i podizanje nasada vinove loze pa sad na ovom području imamo i cijenjene vinare. Poljoprivrednici ovoga kraja su počeli sa značajnijim ulaganjima u podizanje nasada bajama, smilja, a u zadnje vrijeme zastupljeno je i  ovčarstvo.

Šibensko-kninska županija je putem svog prostornog plana otvorila mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije na području Općine Promina, a ovdje su planirani najveći prostori u Šibensko-kninskoj županiji u kojima će biti moguća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i to energije sunca. Šibensko-kninska županija i Općina Promina imaju jako dobru suradnju, a županija će i ubuduće u skladu sa svojim mogućnostima podupirati gospodarski, turistički i društveni  razvoj ovog područja.“, kazao je župan Goran Pauk i čestitao svim žiteljima prominskog kraja Dan njihove Općine i zahvalio im što čuvaju uspomenu na žrtvu njihovih sumještana u Domovinskom ratu.

Po žrtvama stradalim u obrani Domovine, a razmjerno broju stanovnika, Promina se  svrstava u red najteže stradalih područja Republike Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata 23 prominska branitelja položila su svoj život za obranu Domovine, a 45 civila su mučki ubijeni samo zato što su ostali na svojim ognjištima, kazao je župan koji je sjednici nazočio sa zamjenicima Darijom Puljić i Nikolom Blaževićem.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian