Sutra u Gradskom muzeju Drniš izložba Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja

- 7. kolovoza 2017.

U utorak 8. kolovoza u Gradskom muzeju Drniš otvara se izložba Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja. Izložba je napravljena u suradnji sa Javnom ustanovom – Nacionalni park Krka i Državnim arhivom u Šibeniku. 

– Radi se o izložbi koja je koncipirana na način da pokaže važnost Roškog slapa na ovim prostorima, posebice što se tiče gospodarskog značaja za ovaj kraj. Osim što se radi o prirodnom fenomenu kao dijelu rijeke Krke, odnosno jednom od triju slapišta, tako se može govoriti da je taj prostor pokretač razvoja budući da su se na tom dijelu Krke u ranim vremenima pojavile prve vodenice, to je bio jedan vrlo važni prometni pravac koji je povezivao antički prostor Delmata sa Liburnima. – kazao je ravnatelj muzeja Joško Zaninović.

Roški slap ima veliku ulogu u razvoju našeg kraja što nam potvrđujubrojne vodenice, a i hidroelektrana koja je napravljena zbog velike količine vode na rijeci Krki. koja je omogućila proizvodnju električne energije i elektrifikaciju drniškog kraja.

-Zbog velike količine vode na Krki, pogotovo na Roškom slapu, već se početkom elektrifikacije nakon gradnje prve hidroelektrane sa izmjeničnom sustavom proizvodnje struje na rijeci Krki, Roški slap ulazi u centar pozornosti raznih investitora i izvođača koji su tu htjeli graditi nekakvu industriju. Tu su prednjačili rudnici u Siveriću jer su već tada vršili izvoz ugljena iz Siverića preko roškog slapa brodovima prema skradinskom buku, a i dalje gdje je bila potreba za njegovom uporabom. Sav višak električne energije koja nije bila potrebna rudnicima, po povlaštenim uvjetima je predan gradu Drnišu, koji je neposredno nakon prvog svjetskog rata imao osiguranu električnu energiju koja je prepoznata kao nešto bez čega nema razvoja. – kazao je ravnatelj Zaninović

Svi zainteresirani na otvorenje izložbe mogu doći sutra s početkom u 20 sati.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background